Kryddiga ägg
Kryddiga ägg
16 ingredienser
30 m
Det här är vanligtvis en mexikansk frukosträtt men det är även en knäckande bra rätt till kvällen. Experimentera gärna med vad du toppar dina ägg med: chorizo, svarta bönor eller inlagda jalapeños är några goda förslag. Receptet kommer från programmet Donal's kök, avsnitt 7.
Ingredienser
- 4 tortillabröd (stora)
- 2 msk olivolja
- 1 lök, skivad (liten)
- 2 klyftor vitlök, skivade
- 2 msk chipotlepasta
- 350 g körsbärstomater
- 2 dl tortillachips, grovt krossade
- 25 g smör
- 8 ägg, vispade (medelstora från frigående höns)
- 75 g cheddarost, riven
- havssalt
- malen svartpeppar
Toppingförslag
- avokado, skivad
- gräddfil
- korianderblad
- limejuice
Gör så här
- Slå in tortillabröden i folie och värm i ugnen på låg värme medan du gör äggen. Du kan även hålla bröden med en tång över en öppen låga tills du får fina grillränder.
- Hetta upp oljan i en stor stekpanna på medelhög värme. Tillsätt löken och fräs försiktigt i 10 minuter tills den mjuknat.
- Tillsätt vitlöken och chipotlepastan och låt steka i 30 sekunder.
- Rör sedan i tomaterna och krydda väl. Låt koka i ytterligare 10 minuter tills tomaterna har mjuknat något.
- Rör sedan i tortillachipsen och låt koka en minut eller två till tills de absorberat en del av saften men fortfarande är lite knapriga.
- Tillsätt smöret i pannan och låt smälta.
- Krydda det uppvispade ägget och häll ner det i pannan. Rör om försiktigt tills det krymper till sammetslena veck.
- Strö riven cheddarost över de varma tortillabröden och toppa med äggröran, tomaterna och valfri topping.