En ny och riktigt god variant på bakad potatis med skagenröra. Skagenröran hottas upp med lite sriracha och kokta potatisar krossas på plåt och penslas med ett brynt smör med vitlök och sesam innan de rostas krispiga i ugnen.
Se Jennie Walldén laga receptet
Ingredienser
Sesampotatis
900 g mjölig potatis
100 g smör
1 dl sesamfrön
2 klyftor vitlök, finhackade
salt
peppar
Het skagenröra
1 dl majonnäs
3 msk turkisk yoghurt
1 klyfta vitlök, riven
1 msk sriracha (eller mer för mer hetta)
4 msk färsk gräslök, finskuren (spara lite till garnering)
0,5 rödlök, finhackad (spara lite till garnering)
500 g handskalade räkor
Till servering
1 kruka färsk koriander
1 limefrukt, i klyftor
1 röd chilifrukt, fint hackad
mâchesallad
Gör så här
Koka potatisen med skal tills den är klar.
Sätt ugnen på 225 grader. Bryn smöret tills det doftar kola. Dra av från värmen och lägg i sesamfrön samt hackade vitlöksklyftor, rör om.
Låt potatisen ånga av på plattan i 1 minut. Lägg sedan på en plåt med bakplåtspapper och tryck till med ett stort glas eller liten kastrull. Fördela smöret över potatisarna, salta och peppra.
Rosta sedan i ugnen till potatisen är gyllene, ca 20 minuter.
Blanda majonnäs med yoghurt, riven vitlök, sriracha, gräslök och rödlök. Krama ut ev vätska ur räkorna. Tillsätt räkorna och vänd runt. Smaka av med salt och peppar.
Fördela potatisen på tallrikar och toppa med den heta skagenröran. Lägg på lite salladsblad. Strö på gräslök, rödlök, koriander och eventuellt lite röd chili. Servera genast!