Kroppkakor med svamp, päron och palsternacka

Kroppkakor med svamp, päron och palsternacka
Foto: TV4
Tetyana Martyn
Tetyana Martyn

Kroppkakor med svamp, päron och palsternacka

Av: Tetyana Martyn

Från: Efter stängning

18 ingredienser

1 h

Vegetariska kroppkakor på kokt potatis fyllda med palsternacka och päron serverade med svamp, lingon och brynt smör.

Ingredienser

portioner
  • 0,5 kg mjölig potatis
  • 1 äggula
  • 1 dl vetemjöl
  • salt

Fyllning

  • 100 g trattkantareller
  • 0,5 palsternacka
  • 0,5 päron
  • 0,5 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • persiljestjälk
  • smör, till stekning
  • salt
  • peppar

Till servering

  • 5 brysselkål
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 50 g smör
  • citronsaft
  • 50 g frysta lingon

Gör så här

  1. Skala och skölj potatisen. Koka i saltat vatten tills den är mjuk. Häll av vattnet och torka av potatisen i kastrullen. Pressa den genom purépress och låt kallna.
  2. Gör fyllningen. Finhacka lök, svamp, päron, palsternacka, persiljestjälkar och vitlök.
  3. Stek allt i en stekpanna tillsammans med smör. Fräs till allt har mjuknat. Salta och peppra efter smak.
  4. Blanda den mosade potatisen med äggula, mjöl och salt. Rör inte för mycket. Forma till 6 bollar. Gör en fördjupning i varje boll och fyll med röran.
  5. Koka upp vatten och salt i en kastrull. Lägg i några kroppkakor i taget och koka dem ca 5 minuter efter att de flutit upp. Ta upp med hålslev och dela dem i två halvor. Lägg kroppkakorna med skuren sidan ner i en varm stekpanna med smör. Stek så att de får en gyllenbrun yta.
  6. Koka upp vatten och salt i en kastrull och lägg i brysselkål. Låt koka 8-10 minuter. Häll av och låt svalna.
  7. Skala och finhacka vitlöken. Skär brysselkålen i hälften. Stek brysselkålen i smör tillsammans med vitlöken. Pressa över lite citronsaft. Salta och peppra efter smak.
  8. Bryn smöret tills det doftar nötigt och har en fin färg.
  9. Servera kroppkakorna med brysselkål, lingon och brynt smör.