Kroppkakor med svamp, päron och palsternacka
Kroppkakor med svamp, päron och palsternacka
18 ingredienser
1 h
Vegetariska kroppkakor på kokt potatis fyllda med palsternacka och päron serverade med svamp, lingon och brynt smör.
Ingredienser
- 0,5 kg mjölig potatis
- 1 äggula
- 1 dl vetemjöl
- salt
Fyllning
- 100 g trattkantareller
- 0,5 palsternacka
- 0,5 päron
- 0,5 gul lök
- 1 klyfta vitlök
- persiljestjälk
- smör, till stekning
- salt
- peppar
Till servering
- 5 brysselkål
- 0,5 klyfta vitlök
- 50 g smör
- citronsaft
- 50 g frysta lingon
Gör så här
- Skala och skölj potatisen. Koka i saltat vatten tills den är mjuk. Häll av vattnet och torka av potatisen i kastrullen. Pressa den genom purépress och låt kallna.
- Gör fyllningen. Finhacka lök, svamp, päron, palsternacka, persiljestjälkar och vitlök.
- Stek allt i en stekpanna tillsammans med smör. Fräs till allt har mjuknat. Salta och peppra efter smak.
- Blanda den mosade potatisen med äggula, mjöl och salt. Rör inte för mycket. Forma till 6 bollar. Gör en fördjupning i varje boll och fyll med röran.
- Koka upp vatten och salt i en kastrull. Lägg i några kroppkakor i taget och koka dem ca 5 minuter efter att de flutit upp. Ta upp med hålslev och dela dem i två halvor. Lägg kroppkakorna med skuren sidan ner i en varm stekpanna med smör. Stek så att de får en gyllenbrun yta.
- Koka upp vatten och salt i en kastrull och lägg i brysselkål. Låt koka 8-10 minuter. Häll av och låt svalna.
- Skala och finhacka vitlöken. Skär brysselkålen i hälften. Stek brysselkålen i smör tillsammans med vitlöken. Pressa över lite citronsaft. Salta och peppra efter smak.
- Bryn smöret tills det doftar nötigt och har en fin färg.
- Servera kroppkakorna med brysselkål, lingon och brynt smör.