Vegetariska kroppkakor på kokt potatis fyllda med palsternacka och päron serverade med svamp, lingon och brynt smör.
Ingredienser
0,5 kg mjölig potatis
1 äggula
1 dl vetemjöl
salt
Fyllning
100 g trattkantareller
0,5 palsternacka
0,5 päron
0,5 gul lök
1 klyfta vitlök
persiljestjälk
smör, till stekning
salt
peppar
Till servering
5 brysselkål
0,5 klyfta vitlök
50 g smör
citronsaft
50 g frysta lingon
Gör så här
Skala och skölj potatisen. Koka i saltat vatten tills den är mjuk. Häll av vattnet och torka av potatisen i kastrullen. Pressa den genom purépress och låt kallna.
Gör fyllningen. Finhacka lök, svamp, päron, palsternacka, persiljestjälkar och vitlök.
Stek allt i en stekpanna tillsammans med smör. Fräs till allt har mjuknat. Salta och peppra efter smak.
Blanda den mosade potatisen med äggula, mjöl och salt. Rör inte för mycket. Forma till 6 bollar. Gör en fördjupning i varje boll och fyll med röran.
Koka upp vatten och salt i en kastrull. Lägg i några kroppkakor i taget och koka dem ca 5 minuter efter att de flutit upp. Ta upp med hålslev och dela dem i två halvor. Lägg kroppkakorna med skuren sidan ner i en varm stekpanna med smör. Stek så att de får en gyllenbrun yta.
Koka upp vatten och salt i en kastrull och lägg i brysselkål. Låt koka 8-10 minuter. Häll av och låt svalna.
Skala och finhacka vitlöken. Skär brysselkålen i hälften. Stek brysselkålen i smör tillsammans med vitlöken. Pressa över lite citronsaft. Salta och peppra efter smak.
Bryn smöret tills det doftar nötigt och har en fin färg.
Servera kroppkakorna med brysselkål, lingon och brynt smör.