Krofne - munkar

Krofne - munkar
Foto: Ulrika Pousette
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Krofne - munkar

11 ingredienser

2 h 30 min

Ingredienser

portioner stycken
  • 25 g jäst (eller ca 1 msk (8 g) torrjäst)
  • 4 dl mjölk, ljummen [400 g]
  • 1 dl strösocker [90 g]
  • 2 ägg
  • 1 äggula
  • 1 msk vaniljsocker [9 g]
  • 11 dl vetemjöl special [660 g]
  • salt, en nypa
  • 50 g smör, rumsvarmt
  • ca 1 l neutral matolja, till fritering
  • florsocker, att pudra över

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke, gärna till en hushållsassistent. Tillsätt mjölken och rör om tills den har lösts upp.
  2. Tillsätt socker, ägg, äggula, vaniljsocker, hälften av mjölet och salt. Arbeta ihop till en kladdig deg. Täck bunken med plastfolie och låt degen vila i cirka 10 minuter.
  3. Skär smöret i bitar och tillsätt det samtidigt med resterande mjöl i omgångar. Fortsätt att bearbeta degen tills den blir elastisk och lite klibbig och släpper från bunkens kant.
  4. Täck bunken med plastfolie och låt degen jäsa upp till dubbel storlek i rumstemperatur, det tar vanligtvis 1–2 timmar.
  5. Dela degen i 24 lika stora bitar och forma dem till runda bollar.
  6. Hetta upp oljan till 180 grader i en rymlig kastrull. Använd en hushållstermometer och håll koll på temperaturen hela tiden, du kan behöva justera värmen så att den ligger konstant på ungefär 180 grader.
  7. Platta till bollarna lite lätt och fritera dem några i taget i någon minut på varje sida.
  8. Ta upp munkarna med en hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper. Pudra över florsocker och servera munkarna medan de fortfarande är varma.