En frasigt stekt kycklingschnitzel serverad med ett fluffigt och luftigt vispat kryddsmör med vitlök, chili, timjan och persilja och hemgjorda pommes i ugnen. En lyxig rätt som passar fint som bjudmiddag!
Se Catarina König laga receptet
Ingredienser
Kyckling
2 kycklingfiléer
1 ägg
2 dl pankoströbröd
2 dl parmesanost, riven
salt
svartpeppar, nymalen
neutral olja, att steka i
Vispat örtsmör
150 g smör, rumsvarmt
1 klyfta vitlök
0,5 röd chilifrukt
1 tsk torkad timjan
1 tsk vitlökspulver (Kryddhyllan)
0,5-1 dl persilja, finhackad
salt
svartpeppar, nymalen
Pommes
900 g fast potatis
olivolja
flingsalt
Tillbehör
citron, i klyftor
Gör så här
Pommes
Sätt ugnen på 200 grader.
Skiva potatisarna, gärna på mandolin (välj den tjockaste storleken på skivorna). Skär därefter skivorna till stavar/strips.
Lägg i en skål med kallt vatten, låt dra ca 20 minuter.
Torka av potatisen på handduk. Lägg på en plåt och ringla över olja. Tillaga i ugnen ca 20 minuter tills de fått fin färg.
Kycklingschnitzel
Halvera kycklingfiléerna så att det blir fyra tunna filéer. Lägg varje bit mellan två bakplåtspapper. Banka ut dem till tunna schnitzlar med hjälp av en kastrull. Salta och peppra båda sidor.
Vispa upp ägg i en skål. Blanda riven parmesan med panko i en annan skål.
Vänd filéerna först i äggvispet och sedan i pankoblandningen.
Hetta upp en stekpanna med olja och stek filéerna ca 2-3 minuter per sida.
Vispat örtsmör
Vispa alla ingredienser till örtsmöret med elvisp till ett luftigt och fluffigt smör. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Servering
Servera de krispiga schnitzlarna till det magiskt goda smöret samt den rostade potatisen. Bjud med citronklyftor att pressa över.