Krispig fläsksida med palsternackspuré
Krispig fläsksida med palsternackspuré
18 ingredienser
2 h
Krispig fläsksida med en len palsternackspuré och en frisk citrussallad är en riktigt god kombination som passar perfekt som helgmiddag.
Ingredienser
Fläsksida
- 800 g fläsksida med svål
- 2 msk shaoxingvin
- 1 tsk kinesisk "5 Spice"
- salt
Palsternackspuré
- 500 g palsternacka
- 2 dl vispgrädde
- 2 dl crème fraîche
- 1 tsk vit misopasta
- salt
Skysås
- 1 l kalvfond (eller kycklingfond)
- steksky från fläsket
- 1 tsk dijonsenap
- 3 msk hoisinsås
- 1 tsk majsstärkelse, utrört i lite vatten
- 2 msk smör
Sallad med apelsin och fänkål
- 3 blodapelsiner
- 1 fänkål
- 4 msk olivolja
- flingsalt
Gör så här
Fläsksida
- Sätt ugnen på 150 grader varmluft.
- Stick massvis med hål på svålen av fläsksidan med en tandpetare. Snitta sedan svålen precis genom skinnet så den blir lättare att skiva senare.
- Gnid in fläsket med shaoxingvin och krydda med salt och kinesisk "5 Spice". Undvik att få kryddor på svålen.
- Gör ett prydligt foliepaket kring fläskbiten som täcker sidor och botten. Lämnar svålen fri och låt folien bilda en kant runt köttet som sticker upp ca 3 cm. Häll i ett lager grovt salt över fläsket och baka i ugnen på 150 grader i 2 timmar.
- Ta ut fläsket och foliepaketet. Lyft försiktigt ur fläsket men spara spadet som bildas i foliepaketet till såsen.
- Ta bort och släng saltet och lägg tillbaka fläsket i en ugnsfast form.
- Höj värmen till 250 grader. Ställ in fläsksidan i ytterligare ca 10 minuter tills svålen är frasig.
Palsternackspuré
- Lägg palsternackan i en kastrull, täck med vatten och koka palsternackan mjuk.
- Häll av vattnet och tillsätt grädden. Koka upp och sjud palsternackan tills grädden kokat in helt.
- Mixa till en slät puré i en blender tillsammans med crème fraiche och miso. Smaka av med salt.
Skysås
- Reducera ner fonden med skyn till ungefär en tredjedel så den får kraftig smak.
- Smaka av med senap, hoisinsås och red av till önskad konsistens med maizena och lite vatten.
- Blanka upp med smöret precis innan servering.
Sallad med apelsin och fänkål
- Filéa blodapelsinerna.
- Skiva fänkålen tunt på mandolin.
- Dressa med olivolja och smaka av med salt precis innan servering.