Krispig fläsksida med palsternackspuré

Krispig fläsksida med palsternackspuré
Jimmy Guo
Jimmy Guo

Krispig fläsksida med palsternackspuré

18 ingredienser

2 h

Krispig fläsksida med en len palsternackspuré och en frisk citrussallad är en riktigt god kombination som passar perfekt som helgmiddag.

Ingredienser

portioner

Fläsksida

  • 800 g fläsksida med svål
  • 2 msk shaoxingvin
  • 1 tsk kinesisk "5 Spice"
  • salt

Palsternackspuré

  • 500 g palsternacka
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 tsk vit misopasta
  • salt

Skysås

  • 1 l kalvfond (eller kycklingfond)
  • steksky från fläsket
  • 1 tsk dijonsenap
  • 3 msk hoisinsås
  • 1 tsk majsstärkelse, utrört i lite vatten
  • 2 msk smör

Sallad med apelsin och fänkål

  • 3 blodapelsiner
  • 1 fänkål
  • 4 msk olivolja
  • flingsalt

Gör så här

Fläsksida

  1. Sätt ugnen på 150 grader varmluft.
  2. Stick massvis med hål på svålen av fläsksidan med en tandpetare. Snitta sedan svålen precis genom skinnet så den blir lättare att skiva senare.
  3. Gnid in fläsket med shaoxingvin och krydda med salt och kinesisk "5 Spice". Undvik att få kryddor på svålen.
  4. Gör ett prydligt foliepaket kring fläskbiten som täcker sidor och botten. Lämnar svålen fri och låt folien bilda en kant runt köttet som sticker upp ca 3 cm. Häll i ett lager grovt salt över fläsket och baka i ugnen på 150 grader i 2 timmar.
  5. Ta ut fläsket och foliepaketet. Lyft försiktigt ur fläsket men spara spadet som bildas i foliepaketet till såsen.
  6. Ta bort och släng saltet och lägg tillbaka fläsket i en ugnsfast form.
  7. Höj värmen till 250 grader. Ställ in fläsksidan i ytterligare ca 10 minuter tills svålen är frasig.

Palsternackspuré

  1. Lägg palsternackan i en kastrull, täck med vatten och koka palsternackan mjuk.
  2. Häll av vattnet och tillsätt grädden. Koka upp och sjud palsternackan tills grädden kokat in helt.
  3. Mixa till en slät puré i en blender tillsammans med crème fraiche och miso. Smaka av med salt.

Skysås

  1. Reducera ner fonden med skyn till ungefär en tredjedel så den får kraftig smak.
  2. Smaka av med senap, hoisinsås och red av till önskad konsistens med maizena och lite vatten.
  3. Blanka upp med smöret precis innan servering.

Sallad med apelsin och fänkål

  1. Filéa blodapelsinerna.
  2. Skiva fänkålen tunt på mandolin.
  3. Dressa med olivolja och smaka av med salt precis innan servering.