Krämig currygryta med couscous

koket.se
Krämig currygryta med couscous
Foto: TV4
Zeina Mourtada
Zeina Mourtada

Krämig currygryta med couscous

9

20 ingredienser

Lättlagad och prisvärd grönsaksgryta med massor av smak serverad med fluffig couscous till.

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 400 g fast potatis
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk färsk ingefära, riven
  • 2 tomater
  • 1 burk färdigkokta kikärtor (à 400 g)
  • 1 burk kokosmjölk (à 400 ml)
  • 2 dl vatten
  • 65 g babyspenat
  • rapsolja, till stekning
  • salt
  • peppar

Kryddblandning

  • 1,5-2 msk curry
  • 1 tsk garam masala
  • 0,5 tsk malen gurkmeja
  • chilipulver, mängd efter smak

Till servering

  • 4 dl couscous
  • 3 msk olivolja
  • 4 dl grönsaksbuljong
  • matyoghurt

Gör så här

  1. Currygryta
  2. Skala och finhacka löken. Skala och skär potatisarna i tärningar. Skala och riv ingefära och vitlöksklyftor. Skär tomaterna i tärningar.
  3. Hetta upp olja i en kastrull och stek löken tills den blir glansig och lite mjuk. Tillsätt ingefära och vitlök, fräs lite till. Vänd i potatis, tomater och kryddor. Låt allting fräsa ca 4 minuter. Tillsätt eventuellt mer olja om det behövs.
  4. Tillsätt sköljda och avrunna kikärtor, kokosmjölk och vatten i grytan. Krydda med salt och peppar. Låt grytan småkoka under lock i 10-15 minuter, tills potatisen mjuknar.
  5. Vänd i spenat precis före servering och låt sjuda någon minut
  6. Couscous
    Blanda couscousen med olivoljan.
  7. Koka upp grönsaksbuljongen i en kastrull. Tillsätt couscousen och täck direkt med ett lock. Låt stå i ca 10 minuter. Fluffa upp grynen med en gaffel.
  8. Servera grytan med couscous och yoghurt.