Krämbullar med jordgubbssylt

koket.se
Krämbullar med jordgubbssylt
Foto: TV4
Roy Fares KH2024
Roy Fares KH2024

Krämbullar med jordgubbssylt

18 ingredienser

Härliga sommarbullar fyllda med jordgubbssylt och en underbart god krämgrädde. För extra finess penslas de precis före servering med smält smör och vänds därefter i strösocker. Dessa bullar vill du bara inte missa.

Se Roy Fares laga receptet

logo

Ingredienser

Vetedeg

  • 30 g jäst för söta degar
  • 200 g mjölk, 3 % (2 dl)
  • 450 g vetemjöl (7,5 dl)
  • 55 g ägg (1 st)
  • 3 g salt (0,5 tsk)
  • 5 g malen kardemumma (1 msk)
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 90 g strösocker (1 dl)

Vaniljkräm

  • 60 g äggula (4-5 st)
  • 85 g strösocker (1 dl)
  • 25 g majsstärkelse (0,5 dl)
  • 1 vaniljstång
  • 250 g mjölk (2,5 dl)
  • 25 g smör (osaltat)

Fyllning

  • 300 g vispgrädde (3 dl)
  • 100 g jordgubbssylt (1,5 dl)

Till pensling

  • smör, smält
  • strösocker

Gör så här

Vetedeg

  1. Smula jästen i bunken till din bakmaskin. Värm mjölken till fingervarmt och häll över jästen, blanda runt.
  2. Tillsätt sedan resterande ingredienser förutom smöret och kör ihop degen långsamt med krok.
  3. När degen gått ihop ökar du tempot lite och tillsätter lite i taget av smöret. Kör degen 10 minuter i maskin. Degen ska känns elastisk, glansig och fin på ytan.
  4. Lägg ut degen på ett mjölat bord och låt vila 20 minuter. Dela degen i 14 lika stora bitar och rulla dem till små bollar.
  5. Lägg på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa minst 1,5-2 timmar.
  6. Grädda bullarna mitt i ugnen på 200 grader i 8-10 minuter, de ska få en fin gyllenbrun färg. Ta ut och låt svalna.

Vaniljkräm

  1. Rör ihop äggulor, strösocker och majsstärkelse i en bunke. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Lägg stång och frön i en tjockbottnad kastrull med mjölken.
  2. Koka upp mjölken. Vispa ner den varma mjölken i bunken, blanda väl och häll tillbaka alltihop i kastrullen. Koka under konstant omrörning upp blandningen tills den tjocknat till en kräm, sänk värmen och sjud ytterligare 2 minuter.
  3. Häll över vaniljkrämen i en bunke och tillsätt smöret, rör om tills smöret har smällt. Ta upp vaniljstången och plasta bunken, låt plasten täcka krämen direkt för att undvika att det blir "skinn" på krämen. Låt svalna helt i kylen.
  4. Vispa grädden. Vispa upp vaniljkrämen och blanda sedan i krämen i grädden. Fyll en spritspåse med tyll med krämgrädden.
  5. Fyll även en spritspåse med tyll med jordgubbssylten.
  6. Gör ett hål i varje bulles ovansida. Fyll med krämgrädde och jordgubbssylt.
  7. Pensla bullarna med smält smör och vänd runt i strösocker. Toppa varje bulle med lite mer krämgrädde.