Koreanska köttbullar med sesamris

23 röster
40 m
4
Koreanska köttbullar med sesamris

En fantastiskt god rätt med mycket smak! Köttbullarna, som är kryddade med soja, sesam och fisksås, serveras med sesamris och chilipicklade grönsaker. 

Jag gör dessa ganska ofta hemma, koreanska köttbullar är superhärligt att variera de svenska med

40 m
4
4 portioner

Du behöver

Chilipicklade grönsaker

  • 1 morot
  • 10 cm rättika
  • 0,5 rödlök
  • 1 dl risvinäger
  • 0,5 msk koreanska chiliflakes (eller 50/50 paprikapulver/chilipulver)
  • 3 msk strösocker
  • 0,5 tsk salt

Sesamris

  • 3 dl koreanskt ris (eller japanskt)
  • 2 msk rostade sesamfrön
  • 2 tsk sesamolja
  • 0,5 krm salt
  • valfritt grönt att toppa med

Koreanska köttbullar

  • 700 g blandfärs
  • 1 ägg
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 dl ströbröd
  • 2 klyfta vitlök, finrivna
  • 0,5 gul lök, riven (liten)
  • 1 msk japansk soja
  • 1 msk fisksås
  • 1 msk sesamolja
  • 0,5 msk rörsocker
  • salt
  • malen svartpeppar
  • rapsolja, att steka i

Gör så här

  1. Chilipicklade grönsaker
    Skär morot och rättika i tändstickstunna stavar samt rödlök i tunna båtar. Lägg i en skål.
  2. Blanda risvinäger, strösocker, chili och salt tills sockret har löst sig. Häll lagen på grönsakerna. Låt stå och dra till sig i 30 minuter innan servering.
  3. Sesamris
    Koka ris enl anvisningar på förpackningen. Låt ånga av och blanda med sesamolja och sesamfrön.
  4. Koreanska köttbullar
    Vispa upp ägg med vatten. Tillsätt ströbröd och låt stå och svälla medan du förbereder de andra ingredienserna.
  5. Blanda i soja, fisksås, sesamolja, rörsocker, vitlök och lök och riv över några varv med svartpepparkvarnen.
  6. Lägg i blandfärsen och blanda väl, gärna med händerna. Rulla köttbullar till önskad storlek och stek i rapsolja på medelvärme till köttbullarna har fått fin färg runtom och är genomstekta.
  7. Servera gärna med nykokt sesamris och de picklade grönsakerna.
4 februari 2017