Konjaksflamberade fikon med råkräm och mandelflarn

Konjaksflamberade fikon med råkräm och mandelflarn
Foto: TV4
Karl Fredrik Gustavsson
Karl Fredrik Gustavsson

Konjaksflamberade fikon med råkräm och mandelflarn

Av: Karl Fredrik Gustafsson

Från: Sveriges mästerkock VIP

14 ingredienser

45 min

Söta fikon i cognac med ett uns av sälta smakar ljuvligt ihop med en fluffig rårkäm och ett krispigt flarn på mandel.

Ingredienser

portioner

Konjaksflamberade fikon

  • 12 färska fikon
  • 3 dl strösocker
  • 0,5-1 dl cognac
  • flingsalt, en nypa
  • 100 g smör

Råkräm

  • 3 äggulor
  • 0,5 dl florsocker
  • 2 vaniljstänger
  • 3 dl vispgrädde

Mandelflarn (12 mindre eller 6 stora)

  • 1,5 dl sötmandel
  • 50 g smör
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 msk mjölk

Gör så här

Mandelflarn

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Hacka mandeln. Blanda allt i en kastrull och låt koka ihop 2 minuter.
  3. Klicka ut smeten lagom tunt på bakplåtspapper, gör avlånga stavar. Grädda gyllenbruna, 6-10 minuter.

Råkräm

  1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Vispa äggulor florsocker och vaniljfrön ljust och fluffigt. Vispa grädden luftig/fluffig. Vänd ner grädden i öggulevispet. Ställ i kylen fram till servering.

Konjaksflamberade fikon

  1. Halvera fikonen. Smält socker och smör i en stekpanna. Lägg i fikonen när socker och smör smält.
  2. Häll på konjak och flambera.

Servering

  1. Lägg upp fikonen på tallrikar. Servera med råkräm och flarn vid sidan om.