Söta fikon i cognac med ett uns av sälta smakar ljuvligt ihop med en fluffig rårkäm och ett krispigt flarn på mandel.
Ingredienser
Konjaksflamberade fikon
12 färska fikon
3 dl strösocker
0,5-1 dl cognac
flingsalt, en nypa
100 g smör
Råkräm
3 äggulor
0,5 dl florsocker
2 vaniljstänger
3 dl vispgrädde
Mandelflarn (12 mindre eller 6 stora)
1,5 dl sötmandel
50 g smör
0,5 dl strösocker
1 msk vetemjöl
2 msk mjölk
Gör så här
Mandelflarn
Sätt ugnen på 175 grader.
Hacka mandeln. Blanda allt i en kastrull och låt koka ihop 2 minuter.
Klicka ut smeten lagom tunt på bakplåtspapper, gör avlånga stavar. Grädda gyllenbruna, 6-10 minuter.
Råkräm
Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Vispa äggulor florsocker och vaniljfrön ljust och fluffigt. Vispa grädden luftig/fluffig. Vänd ner grädden i öggulevispet. Ställ i kylen fram till servering.
Konjaksflamberade fikon
Halvera fikonen. Smält socker och smör i en stekpanna. Lägg i fikonen när socker och smör smält.
Häll på konjak och flambera.
Servering
Lägg upp fikonen på tallrikar. Servera med råkräm och flarn vid sidan om.