Konjaksflamberad oxfilé

Konjaksflamberad oxfilé
Foto: Tv4

Konjaksflamberad oxfilé

Av: Johan - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

38 ingredienser

1 h 20 m

Konjaksflamberad oxfilé med västerbottensterrin och två såser blir en svårslagen huvudrätt.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Konjaksflamberad oxfilé

  • 800 g oxfilé
  • 3 msk grönpeppar
  • 1 msk svartpeppar
  • 1 msk rosépeppar
  • 3 msk matolja
  • 25 g smör
  • 2 msk cognac

Potatisterrin

  • 800 g mandelpotatis
  • 1,5 dl lätt crème fraiche
  • 150 g Västerbottensost, riven
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • 6 krm salt
  • 3 krm svartpeppar
  • 1 ägg
  • 0,7 dl persilja, finhackad
  • 0,7 dl basilika, finhackad

Färska primörer

  • 200 g sockerärtor
  • 200 g minimorötter
  • smör

Kantarellsås

  • 1 l kantareller, färska eller frysta
  • 1 msk smör (till stekning)
  • 1 purjolök (smal)
  • 0,5 rödlök
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2 dl grädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm peppar

Pepparsås

  • 2 schalottenlökar
  • 1-2 msk pepparkorn (blanda gärna rose, grön och svart)
  • smör (till stekning)
  • 3 dl grädde
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk tamarisoja
  • 1 msk kalvfond
  • 0,5 dl rött vin (eller konjak)
  • 1 krm salt

Gör så här

Oxfilé

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Putsa oxfilén lägg den på ett folieark. Strö över kryddor och ringa på matolja. Sätt en stektermometer i mitten av köttet och fäll ihop folien.
  3. Tillaga oxfilén i ugnen på 150 grader tills innertemperaturen når 58 grader. Då är köttet medium.
  4. Skär upp köttet i portionsbitar. Lägg bitarna i en stekpanna med smör, slå på konjak och tänd försiktigt för flambering. Servera.

Potatisterrin

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skiva potatisen tunt.
  3. Koka upp crème fraîche med ost, vitlök, salt och peppar. Blanda ner potatisen, rör om och blanda ner ägg och örter.
  4. Lägg potatisblandningen i ugnsfasta portionsskålar, eller en i avlång form som rymmer 2 liter.
  5. Grädda nederst i ugnen ca 45 minuter tills potatisen känns mjuk. Garnera med färska örter.

Färska primörer

  1. Skölj sockerärtor och morötter.
  2. Stek morötterna på medelvärme med smör tills de nästan är mjuka, lägg i sockerärtorna och stek ytterligare någon minut. Servera.

Kantarellsås

  1. Stek kantarellerna i lite smör så att vätska reduceras.
  2. Ansa och skölj purjolöken samt finhacka rödlöken.
  3. Hetta upp och bryn löksorterna i en kastrull. Tillsätt därefter kantarellerna.
  4. Smula över buljongtärning och tillsätt grädde. Salta, peppra och låt såsen koka ihop på svag värme.

Pepparsås

  1. Krossa pepparn i en mortel och finhacka löken. Fräs pepparn och löken i smör tills löken mjuknat.
  2. Rör sedan ner övriga ingredienser. Låt koka ner till önskad konsistens. Smaka av med mer peppar.