Kombucha
Kombucha
11 ingredienser
3 dagar
Har du testat att göra egen kombucha? Om inte så är det dags nu! Det här receptet ger dig dessutom tips på olika härliga smaksättningar.
Ingredienser
Grundsats
- 3,5 l vatten
- 3,5 dl strösocker
- 6 msk te (svart t.ex. english breakfast)
- 3 msk te (grönt)
- 1 scoby (bakteriekultur, kan köpas på nätet eller av någon du känner)
Goda smaksättningar till 0,75 cl
- 2 msk lingon
- 2 msk citronsaft
- 1 msk färsk ingefära, hackad
- 2 msk mynta
- 2 msk hallon
- 2 msk mango, mosad
Gör så här
- Koka upp 1 liter vatten, rör i socker och te. Låt dra i 10 minuter.
- Sila av tebladen och rör i resten av vattnet. Kontrollera att vatten inte är över 30 grader och lägg sedan i bakteriekulturen.
- Häll upp blandningen i en glasbehållare utan lock och lägg en kökshandduk över. Ställ in i ett mörkt skåp.
- Kontroller blandningen efter 7 dagar och se hur pass syrlig och söt den är. Det är en smaksak hur mycket socker man önskar ha kvar.
- Häll upp vätskan på en flaska, fyll inte helt utan lämna 10 cm kvar till öppningen.
- Smaksätt efter sinne och försegla sedan.
- Låt mogna i 3 dagar i rumstemperatur innan du sätter in den i kylskåpet. Obs! Öppna absolut inte en flaska som inte är nedkyld. Den kan explodera.