Kokt julskinka
Kokt julskinka
12 ingredienser
I södra och västra Sverige är det många som gillar lättrökt julskinka. Vill du pröva och bor i annan del av landet så beställ i din butik i god tid före jul.
Ingredienser
- 3-4 kg rimmad julskinka (eller lättrökt julskinka)
- vatten
- 2 lagerblad
- 20 kryddpepparkorn
- några hela nejlikor
- 1 tsk timjan
- 1 gul lök
Griljering
- 1 ägg
- 1 msk julsenap
- ströbröd
- hel nejlika
- Ugn: 200°
Gör så här
- Stick in en köttermometer i skinkan. Lägg den i en gryta och slå på vatten så det väl täcker. Ge grytan ett uppkok och skumma väl.
- Lägg i kryddor och lök. Sänk värmen och sjud skinkan klar till 70-75°.
- Låt den färdiga skinkan svalna något och dra sen av svålen.
- Blanda ägg och senap och bred över svålsidan. Sikta över ströbröd och sätt in skinkan i ugnen 10-15 minuter så att ytan får lite färg. Tryck fast nejlikor när skinkan svalnat.