Kokt julskinka

Kokt julskinka
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Kokt julskinka

12 ingredienser

I södra och västra Sverige är det många som gillar lättrökt julskinka. Vill du pröva och bor i annan del av landet så beställ i din butik i god tid före jul.

Ingredienser

  • 3-4 kg rimmad julskinka (eller lättrökt julskinka)
  • vatten
  • 2 lagerblad
  • 20 kryddpepparkorn
  • några hela nejlikor
  • 1 tsk timjan
  • 1 gul lök

Griljering

  • 1 ägg
  • 1 msk julsenap
  • ströbröd
  • hel nejlika
  • Ugn: 200°

Gör så här

  1. Stick in en köttermometer i skinkan. Lägg den i en gryta och slå på vatten så det väl täcker. Ge grytan ett uppkok och skumma väl.
  2. Lägg i kryddor och lök. Sänk värmen och sjud skinkan klar till 70-75°.
  3. Låt den färdiga skinkan svalna något och dra sen av svålen.
  4. Blanda ägg och senap och bred över svålsidan. Sikta över ströbröd och sätt in skinkan i ugnen 10-15 minuter så att ytan får lite färg. Tryck fast nejlikor när skinkan svalnat.