Kokostoppar - Johan Sörbergs recept

Kokostoppar - Johan Sörbergs recept
Foto: TV4
Johan Sörberg
Johan Sörberg

Kokostoppar - Johan Sörbergs recept

12 ingredienser

Extra goda blir kokostopparna när de bakas med en liten mängd vaniljkräm i smeten. Och gillar du choklad kan du hacka ner lite choklad och vända ner i smeten.

Ingredienser

  • 120 g smör
  • 150 g ägg [3]
  • 120 g rörsocker [ca 1,3 dl]
  • 150 g kokos [ca 4,3 dl]
  • 50 g kokosmjöl [1 dl]
  • 150 g vaniljkräm (se recept nedan)

Topping

  • 200 g florsocker

Vaniljkräm

  • 500 g mjölk [5 dl]
  • 140 g strösocker (eller farin/råsocker/muscavado) [1,5 dl]
  • 1 vaniljstång, snittad och fröna urskrapade
  • 120 g äggula [6 stycken]
  • 45 g majsstärkelse [ca 0,9 dl]
  • 50 g smör

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Rosta kokosen lätt och smält smöret.
  3. Blanda alla ingredienser och låt svälla i 10 minuter.
  4. Spritsa eller rulla till bollar, à ca 20-30 gram, på bakplåtspapper.
  5. Sikta ordentligt med florsocker ovanpå. Tryck med tumme, pekfinger och långfinger ihop till en liten topp på varje kokoshatt. Formen skall efterlikna en napoleonhatt.
  6. Grädda gyllenbruna i ca 10 minuter.

Vaniljkräm

  1. Koka upp mjölken med hälften utav sockret och vaniljstång + frön. Låt svalna i 5-10 minuter.
  2. Vispa ihop äggulor, majsstärkelse och resten av sockret.
  3. Blanda ned mjölkblandningen i äggulevispet. Ta upp vaniljstången.
  4. Sätt tillbaka på spisen och koka upp under omrörning, låt koka i 2-3 minuter, tag bort ifrån värmen.
  5. Blanda in smöret, plasta med plastfolie direkt mot ytan för att undvika skinn. Låt svalna.