150 g vetemjöl (eller grovt grahamsmjöl, eller hälften av båda)
0,5 tsk salt
2 tsk bakpulver
50 g smör
0,5 dl filmjölk (eller yoghurt)
Scones från Mexiko
sats grunddeg
1 dl rostad majs
ev majsolja, att steka i
4 soltorkade tomater
1 tsk chiliflakes
Anders äppelscones
sats grunddeg
2 dl tärnade syrliga äpple
1 tsk smör
2 msk strösocker
malen kanel
Gör så här
Grundrecept på scones
Sätt ugnen på 250 grader. Blanda allt utom filmjölken i matberedare till en flingig massa. Tillsätt filen och blanda helt snabbt till en klibbig massa - ju klibbigare desto luftigare scones. Tryck ut runda kakor, 15 centimeter i diameter på bakplåtspapper och grädda i 10-12 minuter.
Scones från Mexiko
Rosta majsen i en panna med majsolja eller direkt i ugnen. Blötlägg tomaterna en stund tills de blir mjuka. Tärna dem och blanda i degen tillsammans med majs och chili. Grädda och servera med smör på till ett glas öl.
Anders äppelscones
Fräs äpplena i smöret. Tillsätt sockret och koka lätt. Låt svalna och pudra på med kanel. Blanda i grundreceptet och grädda. Servera med smör eller en ostskiva till.