Scones med äpple eller rostad majs
Scones med äpple eller rostad majs
15 ingredienser
20 min
Scones är väldigt enkelt och så gott! Här är ett grundrecept och två varianter: en med äpple och en matig och mexikansk med rostad majs.
Ingredienser
- 150 g vetemjöl (eller grovt grahamsmjöl, eller hälften av båda)
- 0,5 tsk salt
- 2 tsk bakpulver
- 50 g smör
- 0,5 dl filmjölk (eller yoghurt)
Scones från Mexiko
- sats grunddeg
- 1 dl rostad majs
- ev majsolja, att steka i
- 4 soltorkade tomater
- 1 tsk chiliflakes
Anders äppelscones
- sats grunddeg
- 2 dl tärnade syrliga äpple
- 1 tsk smör
- 2 msk strösocker
- malen kanel
Gör så här
Grundrecept på scones
- Sätt ugnen på 250 grader. Blanda allt utom filmjölken i matberedare till en flingig massa. Tillsätt filen och blanda helt snabbt till en klibbig massa - ju klibbigare desto luftigare scones. Tryck ut runda kakor, 15 centimeter i diameter på bakplåtspapper och grädda i 10-12 minuter.
Scones från Mexiko
- Rosta majsen i en panna med majsolja eller direkt i ugnen. Blötlägg tomaterna en stund tills de blir mjuka. Tärna dem och blanda i degen tillsammans med majs och chili. Grädda och servera med smör på till ett glas öl.
Anders äppelscones
- Fräs äpplena i smöret. Tillsätt sockret och koka lätt. Låt svalna och pudra på med kanel. Blanda i grundreceptet och grädda. Servera med smör eller en ostskiva till.