Falukorv med rösti eller potatissallad

Falukorv med rösti eller potatissallad
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Anders Levén
Anders Levén

Falukorv med rösti eller potatissallad

8

17 ingredienser

30 min

Två sätt att variera den lättlagade falukorven. Den rustika röstin passar till kyliga höstkvällar medan den fräscha potatissalladen känns härligt somrig.

Ingredienser

portioner4
  • 600 g falukorv (ekologisk)

Rösti:

  • 300 g fast, stor potatis (rå)
  • salt
  • peppar
  • ev 1 krm muskot
  • ev 0,5 krm malen kryddpeppar
  • 2 msk smör, till stekning (eller margarin)

Färskpotatissallad

  • 1 gul paprika
  • 1 rödlök
  • 300 g färskpotatis (kokt)
  • 1 dl olivolja
  • olivolja, att steka i
  • 0,5 dl rödvinsvinäger
  • 2 knippen basilika
  • 2 knippen dill
  • 2 knippen persilja
  • peppar

Gör så här

  1. Skiva korven och grilla den i en stekpanna. Tänk på att falukorv inte behöver något extra fett vid tillagning.
  2. Rösti: Sätt ugnen på 175 grader. Skala potatisen och riv den grovt. Krydda direkt med salt, peppar och eventuellt kryddpeppar och muskot. Lägg allt i en panna (helst belagd) i margarin eller smör och forma som en stor, platt kaka. Stek tills kakan känns fast, vänd och stek lika länge på andra sidan. Tillaga färdigt i ugnen i 10 minuter.
  3. Färskpotatissallad: Hacka och fräs paprikan i olivolja. Skär löken i bågar, hacka örterna och skär färskpotatisen i lagom stora bitar med skalet på. Blanda potatisen med paprikan och tillsätt olivoljan, vinägern och de hackade örterna. Låt dra ett tag innan servering så att potatisen suger åt sig av smakerna.