Falukorv med rösti eller potatissallad

5 röster
30 min
4
Falukorv med rösti eller potatissallad
Foto: Fredrik Sandin Carlson

Två sätt att variera den lättlagade falukorven. Den rustika röstin passar till kyliga höstkvällar medan den fräscha potatissalladen känns härligt somrig.

Visa mer
30 min
4
4 portioner

Du behöver

  • 600 g falukorv, ekologisk

Rösti:

  • 300 g fast, stor potatis (rå)
  • salt
  • peppar
  • 1 krm muskot, ev
  • 1 nypa malen kryddpeppar, ev
  • 2 msk smör eller margarin till stekning

Färskpotatissallad

  • 1 gul paprika
  • 1 rödlök
  • 300 g färskpotatis (kokt)
  • 1 dl olivolja
  • olivolja att steka i
  • 0,5 dl rödvinsvinäger
  • 2 knippen basilika
  • 2 knippen dill
  • 2 knippen persilja
  • peppar

Gör så här

  1. Skiva korven och grilla den i en stekpanna. Tänk på att falukorv inte behöver något extra fett vid tillagning.
  2. Rösti: Sätt ugnen på 175 grader. Skala potatisen och riv den grovt. Krydda direkt med salt, peppar och eventuellt kryddpeppar och muskot. Lägg allt i en panna (helst belagd) i margarin eller smör och forma som en stor, platt kaka. Stek tills kakan känns fast, vänd och stek lika länge på andra sidan. Tillaga färdigt i ugnen i 10 minuter.
  3. Färskpotatissallad: Hacka och fräs paprikan i olivolja. Skär löken i bågar, hacka örterna och skär färskpotatisen i lagom stora bitar med skalet på. Blanda potatisen med paprikan och tillsätt olivoljan, vinägern och de hackade örterna. Låt dra ett tag innan servering så att potatisen suger åt sig av smakerna.
31 januari 2012

Laddar fler recept