Pecanpaj

Vinterns godaste pajer
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Alexandra Zazzi
Alexandra Zazzi

Pecanpaj

14 ingredienser

3h 25 min

En seg och knäckig paj med pecannötter som går utmärkt att förbereda.

Ingredienser

portioner

Pajbotten:

  • 4 dl vetemjöl
  • 2 msk strösocker
  • 150 g smör
  • 1 tsk ättika
  • 2 msk vatten, iskallt

Fyllning:

  • 2 ägg
  • 1,2 dl strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 2,4 dl ljus baksirap
  • 1 msk smör, smält
  • 1 vaniljstång, innanmätet urskrapat
  • 3 dl pekannötskärnor
  • 1 msk vetemjöl

Till servering:

  • vaniljglass (av hög kvalitet)

Gör så här

  1. Pajbotten: Blanda alla ingredienserna snabbt i en skål. Knåda degen tills den är jämn och smidig. Låt degen vila cirka 2 timmar i kylskåpet.
  2. Kavla ut degen mycket tunt och klä en smörad pajform om cirka 25 centimeter i diameter. Picka degen med en gaffel och ställ in i frysen medan du förbereder fyllningen.
  3. Fyllining: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa äggen luftigt i en skål och tillsätt sedan socker, sirap, mjöl, smöret och innanmätet av vaniljstången. Blanda väl.
  4. Strö pecannötterna i botten på pajskalet och täck med fyllningen. Ställ in i ugnen på mellersta falsen i cirka 40 minuter, eller tills mitten av pajen är fast. Låt svalna i ungefär 30 minuter.
  5. Skär upp tårtbitar och toppa med vaniljglass.