Köket.se är med och forskar om framtidens måltider för en mer hållbar värld
Forskningsprogrammet PLATE drivs av Stockholm Resilience Centre och samlar Sveriges främsta forskare från bland annat SLU, KTH och Beijerinstitutet. Med 60 miljoner kronor i finansiering från Formas kommer forskarna, tillsammans med Köket.se och andra offentliga och privata aktörer, under fyra år utforska hur vi kan bidra till bättre hälsa, hållbarhet och beredskap genom maten vi äter.
"Det är jätteintressant att vara del av ett initiativ som inte bara har som mål att förändra enskilda matvanor, utan som faktiskt kan påverka hela livsmedelssystemet i en mer hållbar riktning," säger Fredrik Larsson, chef för Köket.se.
En viktig del av arbetet är att nå ut till svenska folket och inspirera till bättre matval i vardagen. Här spelar Köket.se en central roll. "Vi kommer bland annat bidra med insikter om svenska folkets matvanor och vilka faktorer vi ser påverkar vad det blir på tallriken" förklarar Fredrik Larsson. Dessutom ser vi till att de råd och recept som kommer tas fram inom forskningsprogrammet får spridning i våra kanaler – så att hälsosam och hållbar mat blir tillgänglig för fler.
Köket.se kommer även att få ta del av den senaste forskningen och dra nytta av kunskap från andra samarbetspartners i programmet. "Att samarbeta med några av Sveriges främsta forskare ger oss en unik möjlighet att inspirera och sprida kunskap som verkligen kan göra skillnad" fortsätter Fredrik Larsson.
Och vi glömmer förstås inte smaken! För att omställningen ska fungera i praktiken måste maten fortfarande vara riktigt god. Därför kommer Köket.se att lyfta hur vi kan laga hälsosamt och klimatsmart utan att göra avkall på den goda smaken. Tillsammans med övriga samarbetspartners i forskningsprogrammet vill vi vara en del av lösningen – och bidra till att mer hälsosamma och hållbara matvanor blir en självklar del av svenskarnas vardag.