Tellström play

Måltidshistoria med Richard Tellström

Richard Tellström är docent i måltidskunskap och gästar ofta Nyhetsmorgon där han bjuder på intressant kunskap om mat och vad vi äter. Ibland blir det även en rolig quiz.

Frasiga våfflor med jäst
play

7:33

Våfflans historia

Richard lär oss allt om den goda våfflan. Hur länge har den funnit i Sverige och när kom det elektriska våffeljärnet egentligen?

Pasta amatriciana
play

7:19

Pastans historia

Richard berättar om ursprunget till svenskarnas favoriträtt, spagetti med köttfärssås, och pastans väg till Sverige.

Semla måltidskunskap
play

9:10

Semlans historia

Richard berättar om den goda semlans historia. Dessutom har han med sig ett roligt semmelquiz.

Matkombinationer i sverige
play

9:25

Maten som bara äts i Sverige

Köttbullar och surströmming i all ära men vad mer är typisk svensk mat och vilka matkombinationer är unika för oss svenskar?

Snacks måltidshistoria
play

9:45

Snacksens historia

Richard lär oss om snacks och deras historia.

Viltgryta med rönnbärsgelé
play

9:28

Vilträtternas historia

Hur har vi förhållit oss till att äta viltkött i Sverige genom tiderna och vem får jaga vad?

Kanelbulle
play

9:20

Kanelbullens historia

Richard reder ut varför just kanelbullen är så populär.

Kryddor måltidshistoria
play

9:10

Kryddornas historia

Vi har en kryddig mathistoria i Sverige. Richard berättar om örter och kryddor som överlevt genom tiderna. Och så blir det kryddquiz!

jordgubbar
play

7:00

Bären och frukternas historia

Richard berättar hur vi skördade förr i tiden och smartaste sätten att ta hand om trädgårdens godsaker.

Ägg
play

9:47

Påskens mathistoria

Ägg i alla varianter hör påsken till – men varför är det så egentligen? Richard reder ut varför vi äter som vi gör just nu.

Bär och svamp måltidshistoria
play

9:50

Bärens och svamparnas måltidshistoria

När uppfanns blåbärssoppan, kantarelltoasten och vargtassen? Dessutom om svenskens relation till lingon.

TIPS

För en ännu bättre Play-upplevelse, använd dessa ikoner i spelaren: