
Måltidshistoria med Richard Tellström
Richard Tellström är docent i måltidskunskap och gästar ofta Nyhetsmorgon där han bjuder på intressant kunskap om mat och vad vi äter. Ibland blir det även en rolig quiz.

7:33
Våfflans historia
Richard lär oss allt om den goda våfflan. Hur länge har den funnit i Sverige och när kom det elektriska våffeljärnet egentligen?

7:19
Pastans historia
Richard berättar om ursprunget till svenskarnas favoriträtt, spagetti med köttfärssås, och pastans väg till Sverige.

9:10
Semlans historia
Richard berättar om den goda semlans historia. Dessutom har han med sig ett roligt semmelquiz.

9:25
Maten som bara äts i Sverige
Köttbullar och surströmming i all ära men vad mer är typisk svensk mat och vilka matkombinationer är unika för oss svenskar?

9:45
Snacksens historia
Richard lär oss om snacks och deras historia.

9:28
Vilträtternas historia
Hur har vi förhållit oss till att äta viltkött i Sverige genom tiderna och vem får jaga vad?

9:20
Kanelbullens historia
Richard reder ut varför just kanelbullen är så populär.

9:10
Kryddornas historia
Vi har en kryddig mathistoria i Sverige. Richard berättar om örter och kryddor som överlevt genom tiderna. Och så blir det kryddquiz!

7:00
Bären och frukternas historia
Richard berättar hur vi skördade förr i tiden och smartaste sätten att ta hand om trädgårdens godsaker.

9:47
Påskens mathistoria
Ägg i alla varianter hör påsken till – men varför är det så egentligen? Richard reder ut varför vi äter som vi gör just nu.

9:50
Bärens och svamparnas måltidshistoria
När uppfanns blåbärssoppan, kantarelltoasten och vargtassen? Dessutom om svenskens relation till lingon.

10:18
Kräftskivans och surströmmingens historia
Måltidshistorikern Richard Tellström lär oss allt om kräftskivor och dess historia. Han pratar även om surströmmingen och hur den traditionen kom till Sverige.
För en ännu bättre Play-upplevelse, använd dessa ikoner i spelaren:
Få helskärm
Streama till din tv via Chromecast
Streama till din tv via Apple TV