Knådfritt olivbröd

Knådfritt olivbröd
Foto: Lennart Weibull
Seiran Poon porträtt
Seiran Poon porträtt

Knådfritt olivbröd

5 ingredienser

15 min + 1 dygn till jäsning och gräddning

Det här är ett av mina allra populäraste brödrecept! Brödet är perfekt fluffigt och rustikt, fyllt med oliver som ger extra sälta. Om du, precis som jag, älskar doften och smaken av nybakat bröd men föredrar att baka enkelt och utan krångel så är det här definitivt ett bröd för dig. Rör ihop degen på fredag och njut av brödet hela helgen! /Seiran

Ingredienser

 • 500 g vetemjöl (eller vetemjöl special)
 • 1 tsk torrjäst
 • 1,5 tsk salt
 • 5 dl vatten, fingervarmt
 • 2 dl oliver, blandade färger, urkärnade och grovhacakde

Gör så här

 1. Blanda mjöl, jäst och salt väl i en bunke.
 2. Forma en liten brunn i mjölet och häll i vattnet där. Arbeta långsamt in mjölet från sidorna i vattnet med en slev. Fortsätt att arbeta in mjölet tills du har en väldigt klibbig deg.
 3. Täck bunken med plastfolie och låt stå i rumstemperatur 16-24 timmar.
 4. Mjöla en arbetsyta ordentligt och tippa ut degen. Lägg oliverna ovanpå, doppa fingrarna i mjöl och vik in deg från kanterna för att arbeta in oliverna. Använd mer mjöl om det är för kladdigt. Nyp ihop kanterna upptill, ytan behöver inte vara slät.
 5. Lägg degen på bakplåtspapper, använd mer mjöl om den är för kladdig att lyfta. Täck över och låt stå i rumstemperatur 1 timme.
 6. Ställ en gjutjärnsgryta med lock i ugnen och värm ugnen till 220 grader.
 7. Ta försiktigt ut grytan och placera degen med bakplåtspapper i den. Skär ett snitt rakt över degen. Klipp bort kanterna på bakplåtspappret så att de inte blir brända.
 8. Täck med locket och grädda i mitten av ugnen 30 minuter. Ta av locket, ställ in en liten värmetålig skål eller panna med 2-3 dl vatten längst ner i ugnen och grädda brödet ytterligare 20-30 minuter tills skorpan är gyllenbrun. När det är färdigt ska det låta ihåligt när du knackar på botten av brödet.
 9. Låt svalna minst 30-45 minuter på galler innan du skivar brödet, det kommer att fortsätta tillagas och utveckla rätt konsistens och smak, så ha tålamod!

Tips! Det går bra att utesluta oliverna helt eller att byta ut dem mot soltorkade tomater, se bara till att de inte ligger på ytan då de lätt bränns.