Lakritsladdad fruktbomb

30 m
4
Spela video Lakritsladdad fruktbomb
Foto: TV4

Gino - varm fruktsallad - som serveras med lakritssås.

Till efterrätten passar det bra att servera ett efterrättsvin av typen Moscato eller Tokaji.

Receptet är från tv-programmet Klockan nio hos stjärnorna och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

16 mars 2015
30 m
4

Du behöver

Lakritsglasyr

  • 80 g mjuk lakritskola, (t ex Kick), finhackad
  • 50 g mörk choklad, hackad
  • 0,5 dl grädde
  • 50 g smör
  • salt

Frukt i form

  • valfri frukt efter säsong, helst tre sorter plus 2 mogna bananer
  • 1 limefrukt
  • 100 g vit choklad, hackad
  • 1 näve färska el frysta hallon och/eller hallonsorbet

Gör så här

  1. Lakritsglasyr
    Hacka lakritskolan i små bitar och grovhacka den mörka chokladen. Häll grädden i en liten kastrull och låt den sjuda upp. Ta av från plattan och tillsätt smöret.
  2. När smöret smält, blanda ner lakrits- och chokladhacket. Tillsätt salt om du vill efter tycke och smak. Rör sedan om tills glasyren är helt slät.
  3. Fruktformen
    Skala och hacka frukten i grova bitar och lägg i ugnsform. Skiva bananerna och blanda samman. Pressa ner limen.
  4. Strö över den hackade vita chokladen.
  5. Om hallonen är frysta, fördela dem överst. Sätt in formen i 200 graders ugnsvärme och gratinera i ca 5 min el tills den vita chokladen smält. Ta ut och klicka över lakritsglasyren. Dekorera ev med färska hallon el servera med en klick hallonsorbet.
Kommentera receptet

Fler goda recept