Kladdkaka tatin med päron och vit miso

NYHET
Kladdkaka tatin med päron och vit miso
Foto: Eman Syed
Nada Khwaiter
Nada Khwaiter

Kladdkaka tatin med päron och vit miso

17 ingredienser

1 h

"Den här kladdkakan fick juryn att jubla. En elegant tarte tatin-inspirerad dessert där karamelliserade päron möter en mjuk kladdkaksbotten med mörk choklad och vit miso. Sötma, syra och umami i perfekt balans, serverad uppochnedvänd och allra helst ljummen." /Nada

Ingredienser

Håll skärmen tänd
6 - 8 portioner

Karamelliserade päron

  • 2-3 fasta päron (t.ex. Conference)
  • 1 dl strösocker
  • 25 g smör
  • 1,5 tsk vit misopasta
  • 1 tsk citronsaft (valfritt)
  • 1 vaniljstång

Kladdkakesmet

  • 100 g smör
  • 100 g mörk choklad (60–70 %)
  • 2 ägg
  • 1,25 dl strösocker
  • 1,25 dl brunt farinsocker
  • 1 msk vit misopasta
  • 0,5 dl kakao
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker

Servering

  • grädde, vispad med lite vanilj och miso i
  • rostade mandlar

Gör så här

Håll skärmen tänd

Karamelliserade päron

  1. Sätt ugnen på 180 °C (över-/undervärme).
  2. Skala och klyfta päronen. Stek dem i smöret i en ugnstålig panna tills de mjuknar lätt.
  3. Ta upp päronen. Smält strösockret i pannan utan omrörning tills det blir en gyllene karamell.
  4. Rör försiktigt ner smör, vit miso, citronjuice och frön från vaniljstången.
  5. Lägg tillbaka päronen i karamellen och ställ in pannan i ugnen 12–15 minuter.

Kladdkakesmet

  1. Smält smör och choklad försiktigt på låg värme. Låt svalna något.
  2. Vispa ihop ägg, strösocker, rörsocker och miso.
  3. Rör ner chokladblandningen.
  4. Sikta i kakao, vetemjöl och vaniljsocker och rör försiktigt till en jämn smet.
  5. Ta ut pannan ur ugnen och häll smeten över päronen.
  6. Grädda i ugnen i 20–22 minuter.
  7. Låt svalna något och vänd upp kakan på ett fat.