• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Kladdkaka med lakritstryffel

Kladdkaka med lakritstryffel
Roy Fares 2016
Roy Fares 2016

Kladdkaka med lakritstryffel

6 steg att laga

19 ingredienser

ca 30 m

Festfika för lakritsälskaren med fyllig saltlakritssås till den kladdiga chokladkakan med lätt lakritssmak. 

Ingredienser

Kladdkaka

  • 150 g smör
  • 100 g mörk choklad 70 %
  • 170 g strösocker [ca 2 dl]
  • 70 g muscovadosocker [ca 1 dl]
  • 110 g ägg, rumsvarma (ca 2 st)
  • 4 g salt [ca 0,5 tsk]
  • 20 g kakao [ca 0,5 dl]
  • 60 g vetemjöl [ca 2 dl]
  • 10 g lakritspulver [ca 2 msk]

Saltlakritssås

  • 50 g glykos
  • 85 g strösocker [1 dl]
  • 100 g grädde [1 dl]
  • 35 g lakritspasta [0,25 dl]
  • 25 g smör
  • 7 g salt [1 tsk]

Garnering

  • turkisk peppar, krossad
  • hallon
  • vaniljglass
  • färsk citronmeliss

Gör så här

  1. Kladdkaka
    Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smöra en rund springform som är 22-24 cm i diameter med smör och lägg bakplåtspapper I botten.
  3. Smält smöret, hacka choklad och tillsätt till smöret så att det smälter. Blanda i strösocker, muscovadosocker och ägg. Häll i smör och chokladblandningen och sist vänder du i alla torra ingredienser och häller smeten i formen.
  4. Grädda i 17-20 minuter. Ta ut och låt svalna. Känns kladdkakan väldigt kladdig går det att lägga in den i kylen så blir den lättare att dela sen.
  5. Saltlakritssås
    Värm glykos i en tjockbottnad kastrull med lite i taget av strösockret tills allt har smält, rör om mellan varven tills du fått en fin karamellfärg.
  6. Häll i grädden, lite i taget försiktigt och rör om. Ta bort från värmen, smaksätt med lakritspasta efter smak och blanda i smöret och salt och ställ åt sidan, låt svalna helt.