Kladdkaka med daimfluff

Kladdkaka med daimfluff
Foto: Camilla Hamid
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Kladdkaka med daimfluff

Av: Camilla Hamid

Från: My Kitchen Stories

12 ingredienser

1 h + tid i kylen

"Krämig kladdkaka, fluffig daim och lite härligt tuggmotstånd från salta jordnötter. Hur gott låter inte det?!" /Camilla Hamid

Ingredienser

portioner6 - 8
  • 200 g daimchoklad
  • 2 dl vispgrädde
  • 150 g smör
  • 2,25 dl strösocker
  • 1,5 dl brunt farinsocker
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 3 ägg
  • 2,25 dl vetemjöl
  • 0,75 dl kakao
  • 1 krm salt
  • jordnötter (salta)
  • daimchoklad, grovhackad (till garnering)

Gör så här

  1. Grovhacka daimen och lägg det i kastrullen tillsammans med vispgrädden.
  2. Smält samman chokladen och vispgrädden på låg värme under konstant upprörning (jag växlar mellan 1:an och 2:an på en 6-gradig skala). Det är superviktigt att det inte börjar koka för då är risken stor att det inte går att vispa upp den sen.
  3. Häll över fluffsmeten i en värmetålig bunke eller skål som du kan vispa i sen och låt den stå i kylskåpet minst 4 h tills den svalnat helt och hållet.
  4. Under tiden kan du göra kladdkakan.
  5. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  6. Smält smöret i en kastrull och låt svalna.
  7. Blanda ihop smöret med resten av ingredienserna i en bunke bara precis tills att de går ihop till en jämn smet.
  8. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på springformen och häll upp smeten i den.
  9. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Den ska vara kladdig i mitten men inte för lös och färdig i kanterna.
  10. Låt kladdkakan svalna helt och hållet i kylskåpet (minst 4 timmar men helst över natten) innan du vispar upp fluffet och toppar din kladdkaka med den, salta jordnötter och mer grovhackad daim.