Kladdkaka med brynt smör och karamellpopcorn

Kladdkaka med brynt smör och karamellpopcorn
Foto: TV4
Alexander Royson Lindgren
Alexander Royson Lindgren

Kladdkaka med brynt smör och karamellpopcorn

24 ingredienser

1 h

Kladdkaka i lyxigt dessertformat med sötsalta popcorn, grädde smaksatt med rom, seg kolasås och en syrlig hallonsås. Magiskt gott!

Ingredienser

portioner

Kladdkaka

  • 150 g smör
  • 3 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 5 msk kakao
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 2 ägg

Karamellpopcorn

  • 4 popcorn
  • 3 dl strösocker
  • 3 msk smör
  • 2 msk bikarbonat
  • 1 limefrukt, zest och saft
  • salt

Kolasås

  • 2 dl strösocker
  • 80 g smör
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 msk rom
  • 1 tsk salt

Hallonsås

  • 4 dl hallon
  • 1 dl strösocker

Romgrädde

  • 3 dl vispgrädde
  • 5 msk rom
  • 1 tsk strösocker

Garnering

  • färska hallon
  • färsk citronmeliss

Gör så här

  1. Kladdkaka
    Sätt ugnen på 160 grader.
  2. Smörj en rund springform (ca 25 cm i diameter)
  3. Bryn smöret i en kastrull och låt det sedan svalna.
  4. Tillsätt övriga ingredienser och rör ihop till en jämn smet.
  5. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 25 min. Ta ut kakan ur ugnen och låt den svalna.
  6. Popcorn
    Värm sockret i en stekpanna på låg värme, här är det viktigt att du ej rör i sockret utan låter det smälta helt innan du börjar röra i det.
  7. När sockret har smält och fått en härligt brun färg så tillsätter du smöret, jzest och saft från limen. Rör sedan runt till en jämn smet. Tillsätt bikarbonatet och ta av från plattan och rör ihop allt igen.
  8. Häll i popcornen och vänd försiktigt runt i karamellen så att du får karamell på alla popcorn.
  9. Häll upp popcornen på ett bakplåtspapper salta direkt och låt svalna.
  10. Kolasås
    Värm upp sockret i en kastrull på låg värme. När sockret fått en brun färg tillsätter du smöret. När allt smör har smält så häller du i grädde och rom.
  11. Låt koka ca 6-7 minuter. Ta av från plattan och salta. Låt sedan såsen svalna så att den tjocknar något.
  12. Hallonsås
    Koka upp hallonen tillsammans med sockret och låt småputtra tills allt socker lösts upp.
  13. Passera ner i en skål genom en finmaskig sil. Låt svalna i kylen.
  14. Romgrädde
    Vispa grädden lätt och tillsätt rom och socker.
  15. Servering
    Lägg en spegel med hallonsås i botten på tallriken. Lägg sedan på kladdkaka, popcorn och kolasås. Garnera med färska hallon och servera med romgrädden.