Kladdkaka med blåbär och dadelbalsamico

Kladdkaka med blåbär och dadelbalsamico
Foto: Köket
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Kladdkaka med blåbär och dadelbalsamico

14 ingredienser

30 m

Gör en fantastisk god kladdkaka med dadlar istället för socker. Toppa med mascarponekräm, blåbär och balsamico.

Ingredienser

6 - 10 portioner

Kladdkaka

  • smör, till formen
  • kakao, till formen
  • 100 g smör, smält
  • 2,5 dl dadlar, urkärnade
  • 2 ägg
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 4 msk kakao
  • 1,5 dl vetemjöl

Mascarponekräm

  • 250 g mascarpone
  • 1 dl crème fraîche
  • 1 msk florsocker
  • 0,5 tsk kardemumma

Topping

  • crèma di balsamico (gärna med dadelsmak)
  • färska blåbär

Gör så här

Kladdkaka

  1. Smöra och bröa en form med kakao, ca 24 cm i diametern.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Smält smöret. Mixa dadlarna med stavmixer eller i en matberedare. Vispa samman dadlarna med ägg och tillför sen alla andra ingredienser. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 10-15 minuter. Kakan ska fortfarande vara lös i mitten när du tar ut den. Ta ut och låt svalna.

Mascarponekräm

  1. Vispa ihop mascarpone, crème fraiche, florsocker och kardemumma.
  2. Toppa kakan med mascarponekräm, dadelbalsamico och färska blåbär.
Kladdkaka med blåbär och dadelbalsamico | Köket.se