Key lime pie med kanderade limeskal

Key lime pie med kanderade limeskal
Foto: Tv4
Donal Skehan profilbild
Donal Skehan profilbild

Key lime pie med kanderade limeskal

14 ingredienser

45 m

En vass och söt limepaj fylld med vispgrädde kommer för alltid att vara en hjältedessert. En underbar dessert som avslutar varje fest med en stor fanfar! Receptet kommer från programmet Donal's kök, avsnitt 8.

Ingredienser

portioner8 - 10

Pajskal:

  • 250 g digestivekex, fint krossade
  • 25 g salta kringlor, fint krossade
  • 1 msk strösocker
  • 125 g smör, smält

Fyllning

  • 120 ml limejuice
  • 4 äggulor (stora från frigående höns)
  • 0,5 tsk cream of tartar
  • 400 g kondenserad mjölk sötad

Toppingen

  • 250 ml grädde (extra fet)
  • 2 msk florsocker
  • 125 g grekisk yoghurt

Kanderade limeskal

  • 140 g strösocker (plus extra för att pudra över)
  • 150 ml vatten
  • limeskal, i remsor

Gör så här

Pajskal

  1. Värm ugnen till 160 grader (140 grader varmluft) och placera en 20 cm räfflad bakplåtsform på en plåt.
  2. Kombinera digestivekex, kringlor, socker och smält smör i en stor skål tills du har en mix som håller ihop när den trycks mellan fingrarna (tillsätt lite mer smält smör om det är för torrt och sandigt).
  3. Häll blandningen i formen och tryck ut till ett jämnt lager över botten och upp på sidorna.
  4. Grädda pajskalet i 10 minuter, eller tills den är lätt gyllene. Ta ut ur ugnen och låt svalna helt.

Fyllning

  1. Ta bort skalet från limefrukterna i remsor med hjälp av ett zestjärn och ställ åt sidan till de kanderade limeskalen.
  2. Juicea limefrukterna i en måttkanna tills du har 120 ml juice.
  3. Vispa äggulorna i en skål med en handhållen elvisp tills de tjocknar och har fått en ljusare färg.
  4. Vispa ner cream of tartar och kondenserad mjölk på låg hastighet bland äggulorna. Tillsätt lite i taget tills det blandas.
  5. Fortsätt att vispa medan du häller i limesaften tills du har en helt slät fyllning.
  6. Häll fyllningen i det svala pajskalet.
  7. Grädda pajen i cirka 15 minuter. Fyllningen ska precis har stelnat runt kanterna och fortfarande vara lite kladdig i mitten. Ta ut och låt svalna något innan du för över pajen till ett galler för att svalna helt.

Topping

  1. Medan pajen svalnar förbereder du toppingen. Vispa ihop grädde och florsocker i en stor skål tills det bildas hårda toppar.
  2. Använd en spatel och vänd ner yoghurten.
  3. Lägg klickar av grädden ovanpå den avsvalnade pajen och skapa virvlar. Ställ i kylen i ca 2 timmar - om du orkar vänta!

Kanderade limeskal

  1. Mät upp strösockret och vattnet i en liten kastrull. Sätt kastrullen på medelvärme och låt koka upp, låt sedan sjuda.
  2. Sänk ner remsorna av limeskal och låt koka försiktigt i 25 minuter tills skalet mjuknat och sirapen tjocknat.
  3. Pudra en plåt med bakplåtspapper med strösocker.
  4. Lyft upp limeskalen ur pannan med en hålslev och rulla i sockret så det täcker. Låt svalna tills det stelnat. Skalen kommer att hålla i upp till en månad i en lufttät behållare.

Servering

  1. När du är redo att servera tar du ut pajen från kylen och dekorerar den med de kanderade limeskalen. Njut!