Kärleksmumsbollar

9 röster
25-30 bollar
Kärleksmumsbollar
Foto: Camila Hamid

Vid det här laget vet ni nog redan hur mycket mitt hjärta brinner för riktigt saftiga kärleksmums. Men nu har jag nog kommit på en av mina bästa idéer hittills. Nämligen, kärleksmumsbollar! / Camilla Hamid

Receptet ger ca 25-30 kärleksmumsbollar beroende på hur stora du gör dem. Kakan bakade jag i en ugnsfast form med måtten 20×27 cm.

25-30 bollar

Du behöver

Kakan

  • 125 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 3 ägg (stora)
  • 2 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 0,75 dl kakao
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 3 dl vetemjöl

Glasyr

  • 75 g smör
  • 0,75 dl kaffe (starkt)
  • 1 dl kakao
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2,5 dl florsocker
  • 300 g mörk choklad (eller mjölkchoklad)
  • 2 msk neutral olja (raps-, mat- eller solrosolja)
  • riven kokos (till garnering)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Täck din form med bakplåtspapper.
  3. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och ställ sedan kastrullen åt sidan för att svalna.
  4. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt på medelhastighet i en bunke.
  5. Blanda vaniljsocker, kakao, bakpulver och mjöl i en annan bunke och sikta sedan ner det i äggvispet. Vänd försiktigt samman alltihopa till en jämn smet med hjälp av en slickepott.
  6. Tillsätt även smörmjölken och fortsätt vända tills du har en jämn och fin smet utan klumpar. Häll upp smeten i formen och grädda den i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
  7. Låt kakan svalna helt och hållet innan du smular sönder den.
  8. Galsyren: Smält smöret och låt svalna.Blanda sedan ihop smöret med resten av ingredienserna till en jämn och bredbar smet.
  9. Så gör du bollarna: Smula kakan i en bunke. Tillsätt glasyren och vispa samman till en krämig massa.
  10. Rulla massan till bollar och placera dem på en plåt eller bricka med bakplåtspapper. Ställ brickan i frysen i minst 30 minuter.
  11. Grovhacka chokladen och lägg i en värmetålig skål. Smält chokladen över ett vattenbad eller i micro. Rör ner oljan till en jämn och blank smet.
  12. Låt chokladen svalna men fortfarande vara rinnig innan du doppar dina kärleksmumsbollar i den. Jag tog hjälp av en tandpetare när jag doppade bollarna i chokladen.
  13. Garnera dina kärleksmumsbollar med kokosflingor innan chokladen stelnar helt.
  14. Servera direkt eller förvara i kylskåpet.
9 februari 2020