Karelska piroger med äggsmör

Karelska piroger med äggsmör
Foto: TV4
Lotta lundgren en smak på livet
Lotta lundgren en smak på livet

Karelska piroger med äggsmör

16 ingredienser

1 h 30 min

En riktigt klassiker från det finska köket är de karelska pirogerna. Degen görs på en blandning av råg- och vetemjöl och fylls sen med en gröt kokad på grötris. Obligatoriskt tillbehör är äggsmör - helt enkelt smör blandat med kokt hackat ägg.

Ingredienser

portioner stycken

Risfyllning

  • 2,5 dl vatten
  • 2 dl grötris
  • 6 dl mjölk
  • 0,5 tsk salt
  • 1 ägg

Pirogdeg

  • 1,5 dl vatten
  • 1 msk olja
  • 0,5 tsk salt
  • 3 dl finmalt rågmjöl
  • 1 dl vetemjöl

Smörvatten

  • 25 g smör
  • 2 msk vatten
  • salt, en nypa

Äggsmör

  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 4 ägg
  • salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°C och sätt ugnsgallret på nedersta falsen.
  2. Koka upp vatten och ris i en gryta. Sjud under lock, ca 10 minuter. Tillsätt mjölk och salt. Sjud tills mjölken börjar bubbla.
  3. Ställ grytan i ugnen med locket på, ca 45 minuter eller tills all mjölk kokat in. Ta ut, låt gröten svalna något och rör ner det uppvispade ägget.
  4. Höj ugnsvärmen till 225°C.
  5. Blanda alla ingredienser till degen. Kavla ut något tjockare än pepparkaksdeg. Ta ut rundlar med ett stort glas och trava rundlarna på varandra så att de inte torkar ut.
  6. Använd två teskedar och lägg en klick fyllning på en degrundel. Nyp ihop kanterna till två spetsar på varje sida, nyp sen ihop kanterna runt fyllningen. Upprepa tills alla degrundlar fått fyllning. Lägg på bakpappersklädd plåt.
  7. Smält smör och vatten med en nypa salt i kastrull eller mikro, och pensla pirogerna.
  8. Grädda pirogerna 12-15 minuter eller tills du är nöjd med färgen. Ta ut, pensla pirogerna igen och lägg över en ren kökshandduk för att hålla dem varma.
  9. Koka äggen i 8 minuter. Vispa upp smöret med elvisp. Spola av äggen med kallt vatten, skala och tillsätt smöret, vispa igen och smaka av med salt.
  10. Servera de nybakade pirogerna med en klick äggsmör på varje.