Kardemummakaka med päron

NYHET
Kardemummakaka med päron
Foto: Ulrika Pousette
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Kardemummakaka med päron

14 ingredienser

1 h

En alldeles ljuvlig kaka som passar födelsedag, fika eller varför inte som dessert? Mjuk, söt, syrlig med en underton av mandel - mums!

Ingredienser

portioner
  • 125 g smör, rumsvarmt
  • 2 dl strösocker [180 g]
  • 2 ägg
  • 2 dl grekisk yoghurt, 10 % [200 g]
  • 1 msk vaniljsocker [9 g]
  • 2 tsk malen kardemumma [7 g]
  • 3 dl vetemjöl [180 g]
  • 1 dl mandelmjöl [65 g]
  • 1 tsk bakpulver [5 g]
  • 0,5 tsk bikarbonat [2.5 g]
  • 0,5 tsk salt [3 g]
  • 3-4 päron (medelstora)

Garnering

  • mandelspån
  • florsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme.
  2. Fodra en långpanna, cirka 20 x 30 cm, med bakplåtspapper. Vispa smör och socker fluffigt med elvisp och tillsätt äggen ett i taget. Häll i yoghurten och vispa lite till.
  3. Tillsätt vaniljsocker, kardemumma, vetemjöl, mandelmjöl, bakpulver, bikarbonat och salt. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott. Bred ut smeten jämnt i formen.
  4. Skala och halvera päronen. Skär bort kärnhusen och skiva sedan päronen tunt. Tryck ner skivorna ordentligt i smeten. Strö över mandelspån och grädda mitt i ugnen i 35-40 minuter, eller tills kakan är genomgräddad. Kontrollera med en sticka i mitten. Låt svalna helt.
  5. Pudra över florsocker när det är dags att servera.