Kardemummabullar - Martin Johanssons recept

POPULÄRT
Kardemummabullar - Martin Johanssons recept
Foto: Lennart Weibull
Martin Johansson porträtt
Martin Johansson porträtt

Kardemummabullar - Martin Johanssons recept

14 ingredienser

12 h

"Det kan låta krångligt att göra degen en dag i förväg, men det är det faktiskt inte. Tvärtom, det gör bakningen enklare och bullarna ännu godare! Receptet ger en plåt bullar. Men det går förstås utmärkt att dubblera om man vill, även om det blir lite tyngre att blanda och lite  stökigare i köket." / Martin Johansson

Ingredienser

portioner bullar
  • 0,5 msk kardemummakärnor (5 g)
  • 0,25 förp jäst (12 g)
  • 75 g smör
  • 1,25 dl mjölk (125 g)
  • 1,25 dl vatten (125 g)
  • 0,75 dl strösocker (75 g)
  • 1 tsk salt (6 g)
  • 7 dl vetemjöl (420 g)

Fyllning

  • 1 msk kardemummakärnor (10 g)
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 1,25 dl strösocker (100 g)

Sockerlag

  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 vaniljstång

Gör så här

Deg

  1. Mortla kardemumman och häll ner i en bunke. Smula ner jästen, och hyvla ner det kalla smöret med en osthyvel. Tillsätt sedan resten av ingredienserna.
  2. Blanda tills degen gått ihop och du inte ser några smörklumpar. Täck bunken med ett lock eller plastfolie och låt stå i cirka 1 timme.
  3. Skrapa ut degen på ett mjölat bakbord och vik in kanterna mot mitten. Lägg tillbaka degen i bunken med den släta sidan uppåt. Låt degen jäsa i cirka 10 timmar i kylskåpet eller 2 timmar i rumstemperatur.
  4. Blanda alla ingredienser till fyllningen i en skål och vispa ihop med en gaffel.

Så rullar du bullarna

  1. Skrapa försiktigt ut degen på ett mjölat bakbord.
  2. Börja med att platta ut degen för hand innan du kavlar den. Se till att ha mjöl på och under degen hela tiden, då slipper du att den fastnar i bänken. Kavla tills degen är 50–60 cm bred och 20–30 cm hög.
  3. Bred på fyllningen. Var lite noggrann och bred ända ut i kanterna.
  4. Gör det som bagarna kallar treslag: Vik en tredjedel från ena sidan, och sedan en tredjedel från andra sidan.
  5. Vrid på degen 90 grader så att de öppna ändarna kommer åt sidorna. Kavla ut degen så att den blir 20–30 cm på höjden.
  6. Använd sporren (en kniv går också bra) och skär remsor av degen. Det är lätt hänt att de blir lite för breda. Om du vill vara noggrann kan du väga en av remsorna för att hålla lite koll. Cirka 50 gram ska de väga för att det ska bli 20 bullar.
  7. När du skurit några remsor kan du börja snurra bullarna (om man skär alla på en gång kan det hända att de klibbar ihop. Första steget i snurrningen är att tvinna degremsan.
  8. Snurra nu bullen från mitten och utåt. Vik in den sista biten av deg- remsan på bullens undersida så att den blir fint pyramidformad.
  9. Strö på en blandning av kardemumma och socker och låt bullarna jäsa.
  10. Låt bullarna jäsa under en bakduk i cirka 1 1⁄2 timme.
  11. Sätt ugnen på 250 grader när cirka 30 minuter återstår av jäsningen.

För extra goda bullar

  1. Mortla 1⁄2 msk kardemumma- kärnor, blanda med 1 msk socker och strö på bullarna innan de åker in i ugnen. Både snyggt och gott!
  2. Sätt in bullarna i ugnen och grädda tills de fått fin färg, cirka 10 minuter. Medan bullarna gräddas gör du sockerlag som ska penslas på bullarna: koka upp vatten, strösocker och vaniljstång eller lite vaniljsocker. Ta av från värmen när sockret har smält.
  3. Ta ut bullarna och pensla genast med sockerlagen.