Kanellängd med marsansås och mandlar

Kanellängd med marsansås och mandlar
Foto: Pernilla Thelaus/TV4
Daniel Paris
Daniel Paris

Kanellängd med marsansås och mandlar

Av: Daniel Paris

Från: Hela Sverige bakar

13 ingredienser

45 m + 1 h

En fantastisk kanellängd som blir extra saftig med en klassisk marsansås på!

Det här är ett deltagarrecept från Hela kändis-Sverige bakar.

Ingredienser

portioner längd

Vetedeg

  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst för söta degar
  • 150 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 800 g vetemjöl

Kanelfyllning

  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk malen kanel
  • 50 g valnötter, hackade

Marsansås

  • 10 msk marsanpulver
  • 4 dl mjölk

Garnering

  • mandelspån

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Värm mjölken till 37 grader.
  2. Smula ner jästen i en degskål på 3-4 l och häll över mjölken. Rör om tills jästen löst sig. Tillsätt smöret i bitar, socker och salt. Mät upp mjölet. Tillsätt mjölet men spar ½ dl till utbakningen.
  3. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk i ca 30 minuter.
  4. Rör ihop ingredienserna till marsansåsen och vispa tills det tjocknar. Ställ åt sidan.
  5. Rör samman alla ingredienser till kanelfyllningen.
  6. Kavla ut degen till en avlång kaka, bred ut ett tunt lager av kanelfyllningen och rulla sedan ihop degen till en platt rulle. Forma rullen till en hästsko.
  7. Skär 5-6 kryss på ovansidan och bred ut marsansåsen. Strö ut mandelflarn och låt jäsa i 30 minuter.
  8. Grädda i ugnen i ca. 20 minuter. Låt svalna på ett galler under en bakduk.