Kanelkrans med jordgubbar

kanelkrans med färska bär
Foto: Simona Muntean
Simona Muntean
Simona Muntean

Kanelkrans med jordgubbar

16 ingredienser

1 h + jästid

En magiskt vacker kanelkrans med mycket god smak! Toppa med just dina favoritbär för en härligt somirg touch!

Ingredienser

  • 1,5 tsk torrjäst (eller 20 g färsk jäst)
  • 1,5 dl strösocker
  • 150 g smör, rumstempererat
  • 5 dl mjölk, ljummen
  • 0,5 tsk malen kardemumma
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 14-15 dl vetemjöl

Fyllning

  • 200 g smör, rumstempererat
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 4 msk vetemjöl
  • 2 msk malen kanel

Topping

  • 1,5 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • florsocker (att sikta över)
  • färska jordgubbar

Gör så här

  1. I en liten skål lös upp jäst med 3 msk varm mjölk, 2 tsk strösocker och 2 tsk vetemjöl. Plasta in och låt stå varmt i 5–10 minuter tills det börjar skumma.
  2. Blanda alla ingredienser till degen (dock endast 9 dl vetemjöl) till en lös deg i en stor bunke.
  3. Tillsätt resterande 5–6 dl vetemjöl och blanda väl. Degen ska vara mjuk och släppa från bunkens kanter.
  4. Olja in bunken och lägg degen i. Plasta in ordentligt och låt vila i rumstemperatur i minst 1–1,5 timmar.
  5. Klä botten och väggarna av två springformar, 22–24 cm, med bakplåtspapper och ställ åt sidan.
  6. Blanda alla ingredienser till fyllningen i en skål och ställ åt sidan.
  7. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och dela i två. Arbeta med en halva i taget. Dela i 5 bitar. Kavla varje bit till en rektangel ca 10 X 15 cm. Med hjälp av en pizzaskärare, skär halva rektangeln i strimlor. Lägg fyllning på degplattan i andra änden (den ostrimlade sidan). Rulla sidorna inåt så fyllningen stannar och rulla sen mot strimlorna.
  8. Lägg i formen. Fortsätt med resterande degbitar. Det blir 5 rullar i varje form.
  9. Täck med en kökshandduk och låt jäsa ca 1 timme. Sätt under tiden ugnen på 175 grader, över och undervärme.
  10. Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter eller tills kransarna har fått en fin ljusbrun yta och känns klara.
  11. Under tiden koka upp strösocker och vatten till sockerlag. Ska ha en klibbig, honungsliknande konsistens.
  12. Pensla bullarna med sockerlag direkt från ugnen och låt svalna något i formen tills ytan känns torr. Låt svalna på galler under en kökshandduk.
  13. Toppa med färska bär och avsluta med florsocker. Njuuuuuuut!