Kanelbulle feuilleté med enbär, fänkålsfrön och stjärnanis

Kanelbulle feuilleté med enbär, fänkålsfrön och stjärnanis
Foto: TV4
Daniel Damberg
Daniel Damberg

Kanelbulle feuilleté med enbär, fänkålsfrön och stjärnanis

Av: Daniel Damberg

Från: Hela Sverige bakar

20 ingredienser

1 h 30 min

Kryddig och saftig kanelbulle  med spännande smakkombinationer från enbär, fänkål och stjärnanis toppad med en knaprig karamell.

Ingredienser

portioner

Vetedeg

  • 30 g jäst, för söta degar
  • 2,5 dl mjölk
  • 600 g vetemjöl special
  • 5 g salt
  • 10 g fänkålsfrö, mortlade
  • 10 g enbär, lätt krossade
  • 40 g mörkt muscovadosocker
  • 50 g strösocker
  • 1 ägg
  • 140 g smör, rumstempererat

Fyllning

  • 200 g mandelmassa, fryst
  • 60 g malen kanel
  • 150 g smör, fryst

Karamell

  • 50 g strösocker
  • 100 g strösocker
  • 1 stjärnanis

Sockerlag

  • 1,5 dl vatten
  • 100 g strösocker
  • 1 stjärnanis
  • 15 g enbär, krossade
  • 12 bullformar i aluminium (ca 8 cm i diameter)

Gör så här

Vetedeg

  1. Värm mjölken till 37°C. Smula ned jästen i bunken till en köksassistent. Häll över mjölken och rör om.
  2. Tillsätt socker, muscovadosocker, fänkålsfrön, salt och ägg. Tillsätt nästan allt mjöl. Kör köksassistenten långsamt med degkrok tills degen gått ihop. Öka sedan hastigheten och tillsätt smöret lite i taget. Kör degen i 10 minuter. Stjälp ut på ett mjölat bakbord och låt vila i ca 20 minuter. Gör under tiden fyllningen och karamellen, se nedan.
  3. Kavla ut degen tunt, ca 30x50 cm, och lägg fyllning på halva degen och vik. Tryck ihop sidorna litet. Kavla ut lite till och gör ett treslag. Rotera 90 grader och kavla ut igen och gör ytterligare ett treslag. Kavla ut och skär i ca 15 mm breda remsor. Ställ remsorna upp och ”plissera” dem. Forma till en cirkel och lägg i formarna. Låt jäsa till dubbel storlek.
  4. Under tiden, gör sockerlagen och kör karamellen i matberedare till ett pulver, se nedan.
  5. Grädda på 225 °C i ca 12 minuter. Pensla med sockerlagen och strö över karamellpulvret.

Fyllning

  1. Riv mandelmassa och smör med en matberedare och rör ned kanelen. Låt stå kallt.

Karamell

  1. Smält 50 g socker i en tjockbottnad kastrull på medelvärme. När det börjar bildas en ljus karamell, rör om med en träslev. Häll sedan på resten av sockret lite i taget och värm till en bärnstensfärgad karamell. Häll ut på ett bakplåtspapper och låt svalna. När karamellen har svalnat, kör den i en matberedare till ett pulver.

Sockerlag

  1. Lägg allt i en kastrull, koka upp och låt koka i ett par minuter.