Kanelbullar på surdeg

martin löf

Kanelbullar på surdeg

15 ingredienser

1 h + jäsning

Kanelbullar bakade med surdeg är en riktigt smart idé! Fördelen med att använda en surdeg som jästämne är att bullarna blir saftigare och får en fylligare smak, samt att dem får en bättre hållbarhet.
Här hittar du receptet på surdegsstart!

Ingredienser

portioner stycken
  • 650 g standardmjölk
  • 170 g rörsocker
  • 400 g surdegsstart (se tidigare grundrecept för hur du får igång en surdegsstarter)
  • 20 g malen kardemumma
  • 1040 g vetemjöl (gärna av manitoba typ)
  • 250 g smör, kallt
  • 14 g salt
  • 1 ägg (till pensling)
  • mjölk (till pensling)
  • pärlsocker (till garnityr)

Fyllning

  • 300 g smör, rumstempererat
  • 90 g rörsocker
  • 20 g malen kanel

Sockerlag

  • 0,5 dl strösocker
  • 1 dl vatten

Gör så här

  1. Värm mjölken till fingervarm (ca 37 grader) och häll den i en degbunke.
  2. Blanda i socker, surdegsstart och den mortlade kardemumman och rör om.
  3. Häll i mjölet och blanda samman till en deg. Låt degen stå i 30–60 minuter på autolys (mjölet absorberar vätskan).
  4. Kör degen i en degblandare (dela upp degen i två delar om den inte får plats) och kör i 8–10 minuter. Häll i saltet under de två sista minutrarna.
  5. Tärna upp det kalla smöret i små tärningar och blanda slutligen in det ordentligt i degen.
  6. Lägg degen i en oljad plastlåda med lock och låt den vila i ca 1 timme. Titta till den ett par gånger, vika den i ett tre slag och vända helt på degen. Du får en spänstigare och luftigare deg för varje gång du viker den, så gör det ca 3 gånger på 3 timmar.

Fyllning

  1. Blanda samman smör, socker och kanel.

Bullar

  1. Kavla ut degen till en rektangel, ca ett finger i tjocklek. Bred ut fyllningen på två tredjedelar av degen ända ut i kanterna. Vik den del av degen som inte har fyllning över fyllningen. Vik sedan den andra delen över degen. Dra och forma degen så du får en jämn rektangel.
  2. Skär ca 2 cm breda längder av rektangeln.
  3. Nu skall du göra “bullarna” och här finns många varianter. Jag brukar sno längden runt tre fingrar i två varv till en kut och stoppa in ändan i mitten av bullen. Lägg bullen på en plåt med bakplåtspapper.
  4. För bästa resultat så täck plåten med plastfilm och ställ i kylen över natten (ca12 timmar).
  5. Ta fram bullarna och låt dem få en andra jäsning. Bullarna skall jäsa upp och vara väldigt mjuka om du försiktigt petar på dem. Hur lång tid det tar har att göra med temperaturen i rummet, ca 2–3 timmar brukar räcka. Det går att låta bullarna jäsa direkt och inte stå i kylen. Låt dem i så fall stå i rumstemperatur ca 4–-5 timmar under en kökshandduk. Det kan vara nödvändigt att “fukta” bullarna med lite vatten från en blomspruta i så fall.

Gräddning

  1. Pensla bullarna med ägg som du vispat upp med en skvätt mjölk. Strö på lite pärlsocker över bullarna.
  2. Grädda i ugnen på 175–200 grader i ca 5–20 minuter. Se till att bullarna också får en ytan på undersidan.

Sockerlag

  1. När bullarna är klara så pensla dem med sockerlagen så blir dem blanka och fina på ytan.