Kanelbakat päron med karamellsås och kryddglass

0 röster
2 h
4

En riktigt lyxig efterrätt med päron, karamellsås och kryddig glass. En perfekt kombination av kallt, varmt, sött, segt och krämigt.

Visa mer
2 h
4

Du behöver

Kryddglass

  • 3 dl grädde
  • 2 dl standard mjölk
  • 5 g ingefära
  • 5 g stjärnanis
  • 5 g muskot
  • 5 g kardemumma
  • 5 g fänkålsfrön
  • 5 g långpeppar
  • 5 g hel kummin
  • 5 g kanel
  • 5 äggulor
  • 1 dl strösocker

Kanelbakat päron

  • 4 päron, stora fasta
  • 1 dl malen kanel
  • 1 dl strösocker

Karamellsås

  • 200 g socker
  • 100 g smör
  • 100 g päronjuice
  • 100 ml grädde

Vaniljmascarpone

  • 1 vaniljstång
  • 250 g mascarpone
  • 30 g florsocker

Nötcrunch

  • 150 g nötter, valfria
  • 1 msk florsocker

Gör så här

  1. Kryddglass
    Häll grädde, mjölk och kryddor i en kastrull, koka upp, ställ åt sidan för att svalna.
  2. Vispa äggulor och socker ljust och fluffigt. Sila gräddmjölken.
  3. Ta fram en ren kastrull och häll i bägge blandningarna. Ställ på spisen och låt sjuda till 84 grader. Rör i smeten så att det inte bränner fast i botten. Det får absolut inte koka.
  4. När smeten tjocknat, häll upp i bunke och låt svalna. När smeten är kall är den klar att köra i glassmaskin.
  5. Kanelbakat päron
    Sätt ugnen på 160 grader.
  6. Blanda kanel och socker. Skala päronen, doppa päronen i sockerblandnigen så det täcker.
  7. Ställ päronen på en plåt och sätt in i ugnen. Baka päronen i ca 30 minuter tills de är mjuka. Tiden kan variera beroende på storleken på päronen.
  8. Karamellsås
    Smält sockret och koka tills det är bärnstensfärgat eller 170 grader. Tillsätt smöret, koka tills såsen är slät. Ta av från värmen.
  9. Tillsätt päronjuice och grädde, blanda noga.
  10. Vaniljmascarpone
    Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg mascarpone i en skål, tillsätt florsocker och vaniljfrön. Blanda samman till en slät smet.
  11. Nötcrunch
    Sätt ugnen på 175 grader.
  12. Torr rosta nötterna i ugnen i ca 5-8 minuter. Låt svalna. Hacka grovt eller kör snabbt i matberedare, tillsätt florsocker.
  13. Servering
    Lägg en matsked av nötcrunchet på tallriken. Doppa päronet i karamellsåsen, lägg päronet på nötcrunchet.
  14. Lägg en liten hög av nötcrunchet vid sidan av päronet. Forma ett ägg av vaniljmascarpone och lägg vid sidan av nötterna.
  15. Kula glassen och lägg uppepå nötcrunchet. Klart att avnjutas.
2 april 2019

laddar fler recept...

Laddar fler recept...