Kalvytterfilé & tryffelpotatispuré

Kalvytterfilé & tryffelpotatispuré
Foto: Tv4

Kalvytterfilé & tryffelpotatispuré

Av: Rebecca - Helsingborg

Från: Halv åtta hos mig

24 ingredienser

1,5 h

Festlig huvudrätt på stekt kalvfilé med en len potatispuré med tryffelolja, smörstekta kantareller och sparris och en rödvinssky.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Kalvfilé:

  • 600 g kalvytterfilé
  • salt
  • peppar
  • 2-3 msk olivolja
  • smör
  • 1 kvist timjan
  • 1 king solo vitlök

Mandelpotatispuré:

  • 1 kg mandelpotatis
  • 2 dl vispgrädde
  • 50 g smör
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk vitpeppar
  • tryffelolja (efter egen smak)

Sparris och svamp:

  • 1 knippe sparris
  • 400 g blandad svamp
  • 1 knippe gräslök
  • 25 g smör
  • 1 tsk flingsalt

Tryfferad rödvinssky:

  • 0,5-1 dl strösocker
  • 4-5 msk balsamvinäger
  • 1 flaska rödvin
  • 8-9 dl köttfond (ej koncentrerad)
  • 50 g smör
  • tryffelolja

Gör så här

Köttet

  1. Ta fram kalven så den blir rumstempererad, krydda den med flingsalt, svartpeppar och lite olivolja.
  2. Häll ca. 1 msk olivolja i en stekpanna och låt den bli varm, lägg i köttet, smöret, vitlöken som du delat på mitten med skal och timjankvisten.
  3. Ös köttet med smör hela tiden, snåla inte med smöret. Stek köttet ca. 3 min. på varje sida.

Potatisen

  1. Skala potatisen och skär dem i mindre bitar och koka i saltat vatten ca. 15 min. eller tills potatisen är riktigt mjuk.
  2. Ta bort från plattan och häll av kokvattnet och ha i grädde, smör och kryddor. Vispa purén slät och fin med en visp. Avsluta med tryffelolja.

Sparris och kantareller

  1. Koka sparrisen mjuk i ca. 5 min. Stek sparrisen och svampen i smör och flingsalt tills de fått fin färg.

Rödvinssky

  1. Häll socker i en kastrull på låg värme och rör helst inte om då man inte vill att sockret ska kristalliseras. När sockret smält och fått en fin färg (ca. 5 min.) häller du på balsamicovinägern låter koka ihop på medelvärme.
  2. Tillsätt sedan rödvinet och låt reducera till hälften (ca. 10–15 min.). Häll sedan på fonden och låter reducera tills den fått önskad konsistens. Tillsätt smör samt tryffelolja efter egen smak.