Kalvytterfilé & tryffelpotatispuré

2 röster
1,5 h
4

Festlig huvudrätt på stekt kalvfilé med en len potatispuré med tryffelolja, smörstekta kantareller och sparris och en rödvinssky.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Visa mer
1,5 h
4

Du behöver

Kalvfilé:

  • 600 g kalvytterfilé
  • Salt
  • Peppar
  • 2-3 msk olivolja
  • Smör
  • 1 kvist timjan
  • 1 vitlök solo

Mandelpotatispuré:

  • 1 kg mandelpotatis
  • 2 dl vispgrädde
  • 50 g smör
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk vitpeppar
  • Tryffelolja efter egen smak

Sparris och svamp:

  • 1 knippe sparris
  • 400 g blandad svamp
  • 1 knippe gräslök
  • 25 g smör
  • 1 tsk flingsalt

Tryfferad rödvinssky:

  • 0,5-1 dl socker
  • 4-5 msk balsamicovinäger
  • 1 flaska rödvin
  • 8-9 dl köttfond (ej koncentrerad)
  • 50 g smör
  • Tryffelolja efter smak

Gör så här

  1. Köttet
    Ta fram kalven så den blir rumstempererad, krydda den med flingsalt, svartpeppar och lite olivolja.
  2. Häll ca. 1 msk olivolja i en stekpanna och låt den bli varm, lägg i köttet, smöret, vitlöken som du delat på mitten med skal och timjankvisten.
  3. Ös köttet med smör hela tiden, snåla inte med smöret. Stek köttet ca. 3 min. på varje sida.
  4. Potatisen
    Skala potatisen och skär dem i mindre bitar och koka i saltat vatten ca. 15 min. eller tills potatisen är riktigt mjuk.
  5. Ta bort från plattan och häll av kokvattnet och ha i grädde, smör och kryddor. Vispa purén slät och fin med en visp. Avsluta med tryffelolja.
  6. Sparris och kantareller
    Koka sparrisen mjuk i ca. 5 min. Stek sparrisen och svampen i smör och flingsalt tills de fått fin färg.
  7. Rödvinssky
    Häll socker i en kastrull på låg värme och rör helst inte om då man inte vill att sockret ska kristalliseras. När sockret smält och fått en fin färg (ca. 5 min.) häller du på balsamicovinägern låter koka ihop på medelvärme.
  8. Tillsätt sedan rödvinet och låt reducera till hälften (ca. 10–15 min.). Häll sedan på fonden och låter reducera tills den fått önskad konsistens. Tillsätt smör samt tryffelolja efter egen smak.
8 oktober 2018

Laddar fler recept