Kaffe-semifreddo med kanderade popcorn

Kaffe-semifreddo med kanderade popcorn
Foto: TV4
Joakim Almqvist KK 2023
Joakim Almqvist KK 2023

Kaffe-semifreddo med kanderade popcorn

Av: Joakim Almqvist

12 ingredienser

Ingredienser

portioner

Kaffe-semifreddo

  • 4 äggulor
  • 0,5 vaniljstång
  • 90 g strösocker
  • 100 g espresso
  • 400 g grädde
  • 45 g strösocker
  • 2 äggvitor
  • 60 g strösocker

Karmalliserade popcorn

  • 50 g popcorn
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 msk smör
  • flingsalt

Till servering

  • madeleinekakor

Gör så här

  1. Koka ner espresson så att den tjocknar något. Låt svalna.
  2. Skär ett snitt i vaniljstången på längden och skrapa ut fröna.
  3. Vispa äggulorna med socker och vaniljfrön till ett ljust och pösigt skum.
  4. Vispa grädde och socker tills grädden är fluffig.
  5. Vänd ner grädden i äggvispet.
  6. Vispa äggvitorna till ett skum. Tillsätt sockret, lite i taget, under fortsatt vispning. Vispa till en maräng.
  7. Vänd ner marängen i den andra blandningen.
  8. Fördela smeten i portionsformar och ställ i frysen minst 6 timmar.

Kanderade popcorn

  1. Smält sockret i en kastrull så att det blir en gyllenbrun karamell.
  2. Lägg i smör och vispa.
  3. Vänd ner popcorn och lägg upp på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lite flingsalt.

Servering

  1. Ta fram semifreddon ca 15 minuter före servering. Toppa med popcorn och bjud med madeleinekakor.