Julköttgryta

Julköttgryta
Foto: Tv4
Wichudaporn Chaiyasaeng SMK 2019
Wichudaporn Chaiyasaeng SMK 2019

Julköttgryta

16 ingredienser

2 h

En köttgryta fylld med juliga smaker passar perfekt att bjuda på till middag. Servera gärna grytan med lite vitlöksbröd eller potatismos.

Ingredienser

portioner
  • 50 g smör (till stekning)
  • 1 kg högrev, i bitar
  • 1 tsk salt
  • peppar
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 kruka färsk timjan, finhackad
  • 1 msk ostronsås
  • 3 dl rött vin
  • 1 dl apelsinjuice
  • 1 kanelstång
  • 3 msk koncentrerad oxfond
  • 1 lagerblad
  • 1 burk champinjoner, hela (400 g)
  • 2 dl syltlök
  • 5 dl vatten

Gör så här

  1. Hetta upp smöret i en gryta och stek köttet på hög värme i omgångar tills det får lite färg. Salt och peppar köttet generöst.
  2. Lägg i lök, vitlök och timjan med köttet och fräs i ett par minuter.
  3. Tillsätt ostronsås, vin, apelsinjuice, kanelstång, oxfond, lagerblad, champinjoner och syltlök.
  4. Häll på vatten och låt grytan sjuda utan locket i 45 minuter så att vätskan reduceras. Lägg därefter på locket och fortsätt tillagning i ytterligare 45 minuter, eller tills köttet är mört.
  5. Servera med tillexempel vitlöksbröd eller potatismos.