saffransbullar med vaniljfyllning

Julbaka med Frida Skattberg

Frida Skattberg är aktuell med en ny bakbok i deluxe-serien och denna gång ger hon oss magiska recept på julbak. I boken trängs juliga kladdkakor, fluffiga saffransbullar och såklart knäck och kola. Vi frågade Frida om boken, favoritrecepten och den mest perfekta julen.

Frida! Grattis till en ny, fantastisk bok. Berätta om den!

Hej! Tack snälla. Jag är otroligt glad för att det fick bli en julbok som tredje bok i deluxe-serien. Julen ligger mig varmt om hjärtat, och då främst julbaket. Och både jag och min förläggare saknade en bakbok med julfika som kändes lite extra, så det föll sig naturligt att det blev en bok med Julbak Deluxe. 

Något speciellt recept i boken ditt hjärta klappar lite extra för?

Ja! Dels mina Lussebullar som blir sådär saftiga att de känns nygräddade i flera dagar efteråt. Men också pepparkakstårtan med hallon & vit choklad, och också chokladfudge med pepparkaka - det du ser på omslaget! 

Hur ser din perfekta jul ut?

Min perfekta jul är när familjen är samlad. Det behöver inte vara ett berg av klappar under granen, överflödigt med mat eller ett dessertbord fyllt till bredden med hembakat fika. Så länge vi alla samlas och får vara med varandra så är julen för mig alldeles perfekt. 

Och vad finns alltid på ditt gottebord till jul? 

Hos oss är knäck och chokladdoppad chokladkola ett måste! 

Vad får man i boken som du tycker saknas på andra plattformar?

Nytänk! Recept på klassiker som fått nytt liv och också helt nya recept som jag tror kommer att uppskattas. Recept på bakverk som är populära under resten av året (men inte till jul), de bakverken har jag gett en julkostym!. 

Ge oss tre snabba tips för ett lyckat julbak (som vi vet kan innebär stress och press för många).

Planering! Läs igenom dina recept både två och tre gånger så att du vet vad som ska göras när du väl sätter igång. Ett bra tips är att mäta upp ingredienser innan du börjar, det underlättar massor!

Baka i förväg - de flesta bakverk och julgodis kan frysas i upp till tre månader. Så baka när du har tid över och fyll frysen! (I Fridas bok finns förvaringstips och hållbarhet i kyl och frys på alla recept!)

Baka tillsammans med de bland vänner och familj som också gillar att baka. Ha en kväll tillsammans där ni bakar järnet till härlig julmusik!