Äppelöl

Äppelöl
Foto: Monica Karlstein/TV4
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Äppelöl

186

5 ingredienser

1 vecka

Att göra sin egen äppelöl är enkelt, även om det kräver en lång väntan. Testa Ernsts goda variant med syrliga äpplen och muscovadosocker.

Viktigt: Häll inte upp i förslutna flaskor direkt efter att jästen tillsatts, ölen kommer jäsa och då kan flaskorna spricka.
Alternativ: För att få en alkoholfri äppeldryck, gör på samma sätt men tillsätt inte jäst.

Ingredienser

  • ca 4 kg syrligt äpple (till exempel Ingrid-marie)
  • 10 l vatten
  • ca 200 g muscovadosocker (eller vanligt socker)
  • 50 g jäst (vanlig bakjäst)
  • russin

Gör så här

  1. Hacka äpplena med skal och kärnhus och lägg i en kastrull.
  2. Slå på kokande vatten låt stå svalt i ca tre dygn så att smakerna dras ur äpplena. Sila bort alla äppelbitar.
  3. Koka upp äppelvattnet tillsammans med sockret.
  4. Ta av kastrullen från plattan. Blanda ut jästen med lite socker och lite ljummet vatten i en skål, då får du en vätska som sedan lättare blandas i äppelvattnet.
  5. Tillsätt jästblandningen när äppelvattnet är fingervarmt.
  6. Låt stå i kastrullen i ca tre dagar. Häll sedan upp i flaskor och stoppa 4-5 russin i varje flaska. Efter ca en vecka så är ölen färdig att drickas.