• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Rödvinskokta päron med grädde

Juan - Malmö3
Foto: TV4

Rödvinskokta päron med grädde

4 steg att laga

7 ingredienser

45 min

En vuxen dessert som består av eleganta päron dränkta i rött vin serveras med grädde.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.


Juans drycktips
8048 Kopke Fine Ruby Port 375ml, Douro, Portugal 65:-Ett sött, smakrikt och fruktigt portvin.

"Sötman i vinet möter sötman från päronen samt blir en fin match till det röda vinet."

Ingredienser

4 portioner
  • 4 päron
  • 75 cl rött fruktigt vin
  • 2 dl strösocker
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 tsk malen kanel
  • 3 tsk majsstärkelse
  • 1 tsk florsocker

Gör så här

  1. Skala 4 st mogna päron, lämna kvar kvisten på toppen. Värm upp vinet i en djup kastrull. Tillsätt socker och kanel lite i taget. Sänk ner päronen i kastrullen, låt vinet täcka endast päron men inte kvisten, koka upp sakta i 30 min.
  2. Tag upp päronen försiktigt och låt dem stå i kylskåpet. Höj till max och fortsätt reducera ner vinet, blanda maizenan med lite kallt vatten separat och häll ner i vinet lite i taget. Koka upp och låt den sedan svalna.
  3. Vispa grädden för hand, blanda ner florsockret. Grädden ska inte vara tjock utan lätt och nästan vattnig.
  4. Häll ca 3 msk reducerat vin som nu bör vara tjock som sirap i botten på en tallrik, ta ett päron och lägg ovanpå. Häll på grädden från kvisten och låt den rinna längst päronet tills den blandas med vinet i botten.