Jordgubbstartelett och italiensk tartelett med tomat och mozzarella

Jordgubbstartelett och italiensk tartelett med tomat och mozzarella
Foto: TV4
Michel Tornéus och Filip Lamprecht
Michel Tornéus och Filip Lamprecht

Jordgubbstartelett och italiensk tartelett med tomat och mozzarella

Av: Michel Tornéus och Filip Lamprecht

Från: Hela Sverige bakar

29 ingredienser

Två varianter på tarteletter - en söt fylld med curd på jordgubbar och en avokadofärskostkräm samt en matig med avokado i botten och skivad tomat och mozzarella på toppen.

Ingredienser

Deg

  • 240 g smör, kylskåpskallt
  • 460 g vetemjöl
  • 180 g florsocker
  • 60 g mandelmjöl
  • 120 g ägg [2 st]
  • ev vatten

Färskostkräm med avokado

  • 3 dl grädde
  • 1 dl strösocker
  • 220 g färskost
  • 3 avokador
  • 1 citron, saft och finrivet skal
  • 0,5 tsk salt

Jordgubbscurd

  • 1 dl jordgubbar
  • 1 limefrukt, saft och finrivet skal
  • 0,5 dl strösocker
  • 2 äggulor
  • 25 g smör, kylskåpskallt

Topping till jordgubbstartelett

  • jordgubbar
  • 220 g strösocker
  • 100 g vatten
  • 120 g äggvita

Avokadofyllning

  • 2 avokador
  • 0,5 citron, färskpressad saft
  • chiliflakes
  • salt

Topping till italiensk tartelett

  • 2 bifftomater
  • 2 mozzarellaostar
  • 1 kruka färsk basilika
  • crema di balsamico

Gör så här

Deg

  1. Använd en mixer. Skär kylskåpskallt smör i kuber och mixa med vetemjöl, mandelmjöl och florsocker till en smulig massa.
  2. Tillsätt ägg och mixa snabbt till en smidig deg. Tillsätt ev lite vatten om det behövs.
  3. Dela på degen i två. Platta till, plasta och låt vila i kylen ca 15 minuter.
  4. Kavla ut degen ca 2-3 mm tjock. Skär ut plattor som du lägger på varje tarteletteform och tryck fast längst med kanten på formen, nagga bottnarna med en gaffel.
  5. Vi använde oss av hälften runda formar och hälften rektangulära formar.
  6. Ställ pajerna i frysen 15 iminuter.
  7. Sätt ugnen på 200 grader.
  8. Grädda pajerna ca 10-15 minuter.
  9. Ta ut pajerna ur formarna och låt dem svalna helt.

Färskostkräm med avokado

  1. Vispa ihop alla ingredienser till en tjock och len smet. Ställ åt sidan (denna kräm skall användas till tarteletten med jordgubbar).

Jordgubbscurd

  1. Ansa och hacka jordgubbarna. Lägg i dem i en kastrull tillsammans med resten av ingredienserna, men inte smöret!
  2. Låt allting koka upp tills det tjocknar. Ta av från plattan och vispa ner smöret, lite i taget.
  3. Ställ curden kallt så att den svalnar helt och tjocknar.

Italiensk maräng

  1. Koka strösocker och vatten till 121 grader i en kastrull
  2. Börja vispa äggvitan i maskin eller med elvisp när sockerlagen är 110 grader.
  3. Häll i sockerlagen i en fin stråle under vispning, vispa tills marängen kallnat. Fyll smeten i spritspåse.

Montering och dekoration till den matiga tarteletten

  1. Mosa avokado med salt, citronsaft och ev lite chilliflakes i en bunke.
  2. Klicka ut avokadokrämen i dina rektangulära formar.
  3. Skär mozzarella och tomater i jämntjocka skivor. Lägg på mozzarella och tomat omlott i ett fint mönster.
  4. Salta och toppa med basilika och ringla över balsamico.

Montering och dekoration till den söta tarteletten

  1. Klicka ut färskostkräm med avokado i dina runda formar.
  2. Bred sedan på din jordgubbscurd.
  3. Toppa med skivade jordgubbar.
  4. Spritsa på din maräng som du sedan bränner av.

I programmet blev de tävlande paren utmanade med att lägga till två smaksättare. Michel och Filip toppade sin söta variant med rostade pumpafrön och smaksatte degen till de matiga med färsk koriander.