Hazzel-mocha-banana

Jonnas parad.
Foto: TV4
Jonnha Hagenlöf Arabi
Jonnha Hagenlöf Arabi

Hazzel-mocha-banana

22 ingredienser

1,5 h

Jonnhas Hazzel-mocha-banana!

Detta är ett deltagarrecept från programmet Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner

Dacquoise

  • 135 g hasselnötsmjöl
  • 100 g florsocker
  • 14 g vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 150 g äggvita
  • 40 g strösocker

Mockachokladsmörkräm

  • 135 g strösocker
  • 90 ml vatten
  • 120 g äggula
  • 150-170 g varmt smör
  • 2 förp espressopulver (portionspåsar)
  • 300 g mörk choklad

Banankompott

  • 2 bananer
  • 60 g strösocker
  • 50 ml vatten

Stekta bananer

  • 2 bananer
  • 50 g smör
  • 70 g farinsocker

Dekoration

  • 85 g strösocker
  • 30 ml vatten
  • 15 g hasselnötter
  • 50 ml grädde

Gör så här

Dacquoise

  1. Förvärm ugnen till 180 C. I en skål siktar du mjölet, salt och florsocker.
  2. I en annan skål vispar du äggvitorna tills dem börjar bli luftiga och endast består av små små bubblor.
  3. Du börjar nu tillsätta sockret lite åt gången och fortsätter att vispa i ca 2-3 minuter så att du får en maräng med styva toppar.
  4. Vänd nu ner de torra ingredienserna i 3 omgångar i marängen och vänd ner försiktigt. Bre sedan ut smeten på en plåt med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen i ca 6-9 minuter, tills den blivit lätt gyllene.
  5. Vänd marängen upp och ner på ett bakplåtspapper när den kommer ut från ugnen och dra bort bakplåtspappret som var med i ugnen.

Banankompott

  1. I en kastrull kokar du ihop skivad banan med vatten och socker, låt puttra på medelvärme i ca 20 minuter så att du reducerat bort vätska. Ställ åt sidan och låt kallna.

Smörkräm

  1. Plocka fram smöret och skär det i små kuber och lägg på en tallrik så får dem att tina medan du gör basen till smörkrämen.
  2. I en bänkmixer börjar du vispa äggulorna. I en kastrull så värmer du socker och vatten till 116 C. När sockret nått rätt temperatur tar du direkt bort det från plattan och tillsätter kaffet och går bort till dina äggulor som vispar.
  3. Sluta vispa äggulorna och rakt ner i äggulorna häller du lite av sockerlagen och börjar sen vispa på full effekt igen i ca 10-15 sekunder. Stäng av och upprepa samma sak några gånger tills all sockerlag är inarbetad. Det är viktigt här att du häller en liten mängd rakt ner i smeten och inte på vispen eller på kanten av skålen för då kan det bildas socker kristaller.
  4. Fortsätt sedan att köra äggulorna i ca 6-10 minuter tills dem svalnat. Under tiden kan du hacka chokladen och smälta i mikro. Ställ åt sidan och låt svalna något.
  5. När äggen svalnat sänker du hastigheten och börjar tillsätta smöret lite åt gången, räkna till ca 12-15 innan du tillsätter nästa klutt.
  6. När allt smör är inarbetat häller du ner chokladen och blandar. Ställ åt sidan.

Dekoration

  1. Rosta nötterna och ta av skalet. Värm upp socker, vatten i en kastrull så att det blir till en karamell.
  2. Tryck in en tandpetare eller grillpinne av trä i nöten och doppa denna sedan i karamellen och låt överflödig karamell rinna tillbaka i kastrullen. Detta gör att nöten blir täckt i karamell och ser nu ut som en regndroppe. Upprepa med alla nötter och lägg dem åt sidan.Vispa grädden.

Montering

  1. Dela marängen på halva och bre ut ett generöst lager med smörkräm på ena halvan. Bre sedan ut banankompotten på smörkrämen och lägg nästa maräng ovanpå. Ovanpå denna maräng lägger du nu resten av smörkrämen. Du kan gärna göra ett mönster med en mönster kam om du vill.
  2. Ställ denna kall i kylen i ca 10-15 minuter så att det stelnar lite. Sedan skär du ut 6 stycken lika stora rektanglar av kaka. Ovanpå spritsar du lite grädde och placerar din karamell hasselnöt ovanpå.
  3. Nu är det dags för dina stekta bananer. I en stekpanna smälter du smör tillsammans med farinsocker och sedan steker du bananerna så att dem får lite färg och täcks av såsen. Lägg sedan några bananer på tallriken bredvid desserten och ringla lite av smör och farinsocker såsen på tallriken.