Johans Art Bakery bakelse

9 röster
Johans Art Bakery bakelse
Foto: TV4

Johan Sörberg visar från början till slut med alla moment hur du skapar en fantastisk bakelse bestående av chokladmördeg, financier, vispad mousse, nougatine och citronströssel. Spela klippet och se om du kan baka lika snabbt som Johan.

Visa mer

Du behöver

Strössel

  • 50 g smör
  • 50 g ljust muscovadosocker
  • 50 g mandelmjöl
  • 30 g vetemjöl
  • 1 citron, zest

Short crust (mördeg)

  • 70 g mörk choklad
  • 110 g smör
  • 1 ägg
  • 220 g vetemjöl
  • 85 g florsocker
  • 30 g mandelmjöl
  • 2 g salt

Financier

  • 190 g mandelmjöl
  • 150 g strösocker
  • 10 g majsstärkelse
  • 10 g kakao
  • 350 g äggvita
  • 75 g vispgrädde
  • 50 g choklad

Vispad chokladmousse

  • 120 g vispgrädde
  • 15 g glykos
  • 15 g involin
  • 85 g mörk hoklad
  • 225 g vispgrädde

Nougatine

  • 75 g strösocker
  • 2 g pektin NH
  • 65 g smör
  • 30 g glykos
  • 30 g pistagenöt, hackade
  • 30 g sötmandel, hackad
  • 30 g kakaobönor, hackade
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Strössel
    Blanda allt med fingrarna och ställ i kylen.
  2. Vispad chokladmousse
    Koka upp grädde (120 g), glukos och involin. Tillsätt hackad mörk choklad. Mixa slätt.
  3. Tillsätt resten av grädden (225 g) och mixa. Mixa slätt och ställ i kylen.
  4. Financier
    Blanda de torra ingredienserna.
  5. Blanda äggvita och grädde, blanda det med de torra ingredienserna.
  6. Smält chokladen. Häll 1/4 del av smeten i chokladen, blanda, vänd ner resten och blanda.
  7. Short crust
    Smält choklad och smör. Blanda alla torra ingredienser.
  8. Blanda chokladblandningen med de torra ingredienserna och ägget.
  9. Platta ut och ställ i kylen.
  10. Nougatine
    Sätt ugnen på 180 grader.
  11. Koka upp strösocker, pektin, smör och glukos. Blanda i hackade pistagenötter, hackad mandel och hackade kakaobönor.
  12. Häll ut på en plåt med bakplåtspapper. Grädda ca 10 minuter tills ljusbrun färg. Stansa ut önskat mått.
  13. Montering
    Sätt ugnen på 180 grader. Fodra tartelettformar med utkavlad short crust. Fyll formarna ca 2/3 delar med financier. Lägg på strössel. Grädda ca 15-20 minuter.
  14. Vispa chokladgrädden till en mjuk och slät mousse.
  15. Spritsa mousse på tarten. Lägg på nougatinen.
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...