Mandelmusslor

Mandelmusslor recept
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Johan Sörberg
Johan Sörberg

Mandelmusslor

8 ingredienser

1h 30 min

Ät de spröda mandelmusslorna som de är eller fyll dem grädde och sylt!

Ingredienser

  • 100 g sötmandel
  • 5 dl vetemjöl
  • 210 g smör, rumstempererat
  • 1,5 dl strösocker
  • smör, smält till formarna
  • 45 veckade formar (runda eller ovala)
  • ev grädde, till servering
  • sylt (eller färska bär, ev till servering)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skålla, skala och mal mandeln. (Skålla genom att lägga ner mandlarna i kokande vatten 1 minut, inte längre, då kan de lätt bli sega. Tryck sedan ur mandlarna ur skalet). Lägg mjölet i en hög på bakbordet. Gör en fördjupning och lägg mandeln där tillsammans med smöret och sockret.
  3. Arbeta ihop mjölet, smöret, sockret och mandeln till en deg. Använd fingertopparna. Lägg degen att vila svalt i cirka 1 timme.
  4. Pensla formarna med smält smör. Rulla ut degen i längder, dela den i cirka 45 bitar och tryck ut dem i formarna.
  5. Grädda formarna i cirka 8-10 minuter. Stjälp försiktigt upp kakorna medan de ännu är varma.
  6. Servera mandelmusslorna som de är eller fyll dem med grädde och sylt eller färska bär.