Ugnsbakad havskatt med rödbetor, chèvre och rökt sidfläsk

Johan Jureskog KK2023

Ugnsbakad havskatt med rödbetor, chèvre och rökt sidfläsk

19 ingredienser

Trevlig fräsch rätt som i detta fall passar som hand i handske med Manges viner. /Johan Jureskog

Zest är det yttre färgade skalet på citrusfrukter. Det avlägsnas lättast med hjälp av ett zestjärn, en mejsel för att få långa strimlor av fruktskal utan att få med det vita, bittra skalet på en citron eller lime.
**
Magnus Svenssons dryckestips:**

Isenbourg Gewurztraminer artikelnummer 2187 – 107 kr (Alsace,Frankrike) årgång 2008
Lätt blommigt vin med de typiska kryddiga dragen av Gewurztraminer, den lilla restsötman gör detta till ett matvin som gillar spretiga smaker. Rökta fiskar, ostar eller varför inte betor med chèvre eller lite av varje?

Domaine Laroche Bourgogne Chardonnay Barrique Reserve artikelnummer 5621 – 99 kr (Bourgogne, Frankrike) årgång 2008
Ett torrt, elegant och ursprungstypiskt vin med en rostad fatkaraktär, aromer av citrusfrukter, mango och rostade nötter. Passar utmärkt till smakrika och eleganta fiskrätter, såsom ugnsbakad havskatt med rödbetor, getost och rökt sidfläsk.

Ingredienser

portioner
  • ca 0,8 kg vit havskattsfilé, skuren i 18 lika stora bitar
  • olivolja
  • timjan, färsk hackad
  • citron, zest
  • dill
  • gräslök
  • 200 g rökt sidfläsk, i bit
  • 0,8 kg rödbeta
  • 200 g bondbönor, ploppade
  • 1 schalottenlök, hackad
  • 1 förp sticklök, snett slantade
  • 50 g spenat
  • 1 msk citronsaft
  • 50 g smör
  • 200 g getost
  • salt (efter smak)
  • vitpeppar (efter smak)
  • 50 g hasselnötter, rostade
  • Körvel och gräslök, till garnering

Gör så här

  1. Se till att havskatten är riktigt finputsad.
  2. Mixa olivoljan, timjan och lite citronzest.
  3. Blanda timjanoljan med havskatten.
  4. Vid servering så ”chock”-bakar vi bitarna i 250-gradig ugn till 28-gradig innetemperatur.
  5. Pensla med timjan och citronsaft, och överös med dill och gräslök.
  6. Koka rödbetorna med skal i lättsaltat vatten tills de är mjuka.
  7. Skala därefter lättast på det klassiska viset, med tidningspapper.
  8. Sautera i sista stund grönsakerna i smör och citronjuice.
  9. Servera omgående med getost, hasselnötter, körvel och gräslök.
  10. Smaklig varmrätt!