Fish ´n chips

Fish ´n chips
Foto: TV4
Johan Jureskog KK2023
Johan Jureskog KK2023

Fish ´n chips

17 ingredienser

Engelsk klassiker som ska serveras ur en dagstidning för att komma in i den rätta stämningen. Lycka till!/Johan Jursekog

Ingredienser

portioner
  • 1 kg fast potatis
  • 600 g fiskfilé (gärna fast fisk, t ex gös eller torsk)
  • frityrolja
  • salt

Panering

  • 0,5 tsk salt
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1,25 dl mjölk
  • 1 ägg

Curryremoulade

  • 1 burk pickles (väl avrunnen)
  • 2 ägg
  • 2 msk brödinkråm
  • 2 tsk curry
  • 2 dl matolja
  • citron, efter smak
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Tillbehör

  • vinäger

Gör så här

Potatisen

  1. Skala och skär potatisen i jämntjocka stavar.
  2. Spola dem i en halvtimme så stärkelsen försvinner.
  3. Torka dem med hushållspapper eller handduk.
  4. Hetta upp oljan till 170 grader och fritera den skurna potatisen i omgångar. Den ska bara få en lätt, gul färg.
  5. Ta upp potatisen och låt den rinna av, salta.

Curryremouladen

  1. Blanda alla ingredienser utom oljan i en mixer.
  2. Mixa i en minut och droppa i oljan till en tjock härlig smet.
  3. Smaksätt med citron, salt och peppar.

Fisken

  1. Blanda mjöl och salt till fiskens panering.
  2. Vispa upp ägget i en kopp.
  3. Arbeta först in ägget i mjölblandningen och sedan i mjölken, lite i taget. Det ska bli en slät smet.
  4. Doppa fiskbitarna i smeten och fritera dem, några i taget, i ca 5 minuter eller tills de fått vacker guldgul färg.
  5. Lägg dem sedan på hushållspapper och låt dem rinna av.
  6. Hetta upp oljan till 200 grader och fritera potatisen ännu en gång.
  7. Den ska bli knaprig och gulbrun nästan genast.
  8. Låt potatisen rinna av och salta den sedan.
  9. Servera genast med fisken och vinäger.