Rostad kålsoppa med knaperstekt fläsk och västerbottenost

Rostad kålsoppa med knaperstekt fläsk och västerbottenost
Foto: TV4
Johan Jureskog
Johan Jureskog

Rostad kålsoppa med knaperstekt fläsk och västerbottenost

13 ingredienser

Riktig bondmat som värmer och håller dig mått i vintermörkret. /Johan Jureskog

Ingredienser

portioner
  • 0,5 vitkål (grovskuren i bitar)
  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 msk smör
  • 0,5 dl sirap
  • 1,5 l kycklingbuljong (eller fläskbuljong)
  • 0,5 l öl
  • salt
  • peppar
  • 200 g saltat fläsk, i skivor
  • ev vitvinsvinäger
  • 0,5 dl grädde
  • 100 g Västerbottensost, riven
  • 2 msk färsk kruspersilja, grovhackad

Gör så här

  1. Stek kålen i smöret i en stor kastrull så den får lite färg. Häll i sirap och löken och stek vidare ett par min. Häll på öl och buljong och mjukkoka kålen ca 1 timme under lock. Salta och peppra och smaksätt med lite vinäger.
  2. Stek fläsket knaperstekt i 175 gradig ugn på perforerat bleck med långpanna under så fettet sparas och ringlas över soppan vid servering. Lägg fläsket på papper för att torka och skär det i lagom grova bitar för att strö över soppan.
  3. Koka upp grädden och mixa i osten till en tjock härlig kräm.
  4. Häll upp soppan på tallrikar och strö över fläsk. Klicka i krämen, ringla över fettet och strö över persiljan.