Johan ger dig middagstips i Förkväll

Johan ger dig middagstips i Förkväll

Varje dag i Förkväll kommer det att lagas mat och oftast är det kocken Johan Jureskog som finns på plats i studion för att skapa vardagsmat med det lilla extra. Johan har i åtta år varit en av kockarna i Svenska Kocklandslaget och brinner för gammal rustik matlagning.

Vanligtvis har kocken Johan Jureskog, 34, fullt upp med att driva restaurangen Rolfs kök i Stockholm, men i höst har han fått stuva om i schemat för att hinna laga mat i direktsändning i Förkvälls studio.

Berätta om din bakgrund.
– Jag började Ulriksdals Wärdshus och sedan dess har jag bland annat arbetat på Gondolen och gjort den bästa kökstjänsten i lumpen, jag arbetade på ett representationsfartyg där jag fick fria händer att sätta ihop menyer och viner. Jag har också jobbat på den ansedda restaurangen Paul & Norbert på Strandvägen i Stockholm.

Du har ju varit i Frankrike och lagat mat också, vad lärde du dig där?
– Ja, jag var två och ett halvt år i Paris och ett halvår på rivieran på två stjärnkrogar. Där blev jag väldigt inspirerad av deras fantastiska råvaror och de har större kännedom om hur man använder alla delar. Men framför allt lärde jag mig att det är enklare att få ett bra och gott resultat med tre ingredienser än med 20.

Du har varit med i Svenska Kocklandslaget i åtta år, hur är det?
– 2004 tog vi OS-guld, det är otroligt häftigt att laga mat när 10 000 andra kockar tittar på en. Men man är ganska van vid pressade situationer när man är kock, det är världens roligaste liv, jag älskar att vara kock.

Nu driver du Rolfs kök sedan några år tillbaka. Vad är det bästa ni har på menyn där?
– Utan tvekan mina rödvinsbrässerade oxkinder med gotlandstryffel och potatispuré, det är den mest populära rätten.

Vad lagar du helst?
– Sökandet efter den bästa entrecoten har blivit lite av mitt mål i livet. Så jag lagar helst en god entrecote och en sallad till det.

Vilka är dina förebilder?
– En av de viktigaste är kanske Norbert Lang, men det finns otroligt många som har inspirerat mig Bengt Wedholm, Erik Lallerstedt och Leif Mannerström till exempel.

Vad är det som gör kockyrket så roligt?
- Ingen dag är den andra lik. Jag har arbetat som kock i 15 år och verkligen kämpat innan jag för några år sedan fick chansen att köpa Rolfs kök. I dag har jag och min kompanjon 22 anställda, och man känner sig lite som en pappa för dem. Dessutom är det kul med bekräftelse, och det får man från såväl gäster som genom de utmärkelser jag fått ta emot (senast i raden var Gastronomiska Akademins Guldmedalj i januari 2010, red.anm).

Vad är det för slags mat du kommer laga i Förkväll?
– Jag brinner för gammal rustik matlagning, men i Förkväll kommer jag att göra mer enkel, men väldigt god husmanskost. Jag kommer att med enkla medel visa hur man kan göra vardagen till en fest!

Vad blir den största utmaningen för dig när du ska laga mat i tv?

– Jag är en ganska rörig person och det kommer att bli en utmaning att få ihop alla olika intervaller, det gäller att göra rätt saker vid de tillfällen som det är fokus på maten. Jag är dessutom ganska spontan, det kan säkert hoppa några grodor ur min mun, men jag lagar alltid mat med ett leende på läpparna!

Och hur ser planerna ut framöver. Blir det teve för hela slanten?
- Teve är kul men det är på restaurangen jag känner mig hemma. Faktum är att vi har planer på att öpnna en ny restaurang och letar just nu efter lämplig lokal. Det kommer att bli mycket arbete eftersom jag redan nu lever med jobbet 24 timmar om dygnet, men oj vad roligt det är.

Personligt

Namn: Johan Jureskog
Ålder: 34 år
Bor: Stockholm
Yrke: Kock samt driver restaurangen Rolfs kök i Stockholm
Aktuell med: Kock i Förkväll på TV4, vardagar 17:00

Maten i Förkväll

Här hittar du alla recepten från Förkväll

Om programmet

Här kan du läsa mer om Förkväll!